Worteltaart met walnoten van Ottolenghi

Worteltaart met walnotenWorteltaart met walnoten van Ottolenghi

Een heel gezonde taart is het niet, ook al doet de naam anders vermoeden maar deze worteltaart van Ottolenghi is ozo nwijs lekker! En daar zijn meer mensen het mee eens geloof ik want het is het best bekeken recept op deze blog. Vandaar even herblogje mét nieuwe foto’s. Het glazuur met de honing en walnoten is bijzonder smaakvol. Ik gebruikte voor het glazuur een bakje van Mon Chou met smeerbare roomkaas, ideaal! In tegenstelling tot veel andere ‘carrot cakes’ zitten in dit recept geen rozijnen, die voeg ik er de volgende keer nog aan toe.
Een vriendin van mij een gezondere versie van de carrotcake, deze was ook erg smaakvol en ik denk de helft aan calorieën…. Voor de liefhebbers: dit recept staat in de reactiepagina. Thanks to Jorja! 

Ingrediënten
voor 10 personen | bereidingstijd: 25 minuten + 60 minuten oventijd

  • 160 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zuiveringszout (indien je dit niet hebt kun je 1 tl bakpoeder gebruiken)
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1 groot scharrelei
  • 1 scharreleidooier
  • 200 gr zonnebloemolie (let op, in grammen!)
  • 270 gr fijne kristalsuiker
  • 50 gr walnoten, fijn gehakt
  • 50 gr gedroogde geraspte kokos
  • 135 gr wortel, grof geraspt (ik kocht julienne gesneden wortel uit het versvak van de supermarkt(AH))
  • 2 eiwitten
  • snuf zout

Glazuur

  • 175 gr verse roomkaas, op kamertempratuur
  • 70 gr boter
  • 35 gr poedersuiker
  • 25 gr honing
  • 30 gr walnoten, licht geroosterd en gehakt

Verhit de oven voor tot 170 gr. Vet een bakvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed eventueel met bakpapier.
Zeef de bloem met bakpoeder, zuitveringszout en specerijen. Klop het ei en de eidooier door elkaar.

Klop de zonnebloemolie met de fijne kristalsuiker in een kom een minuut met de mixer. Voeg kloppend op lage snelheid het eimengsel toe. Meng er de walnoten, kokos en wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.

Klop met een schone mixer in een schone kom de eiwitten met het zout stijf tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim rustig in drie porties door het wortelbeslag en meng niet te lang. Het is geen probleem als er nog wat schuim zichtbaar is.

Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart gaar in ongeveer 1 uur. Check met een spies/breinaald, deze moet er weer schoon uitkomen. Dek de taart als hij te donker wordt, af met aluminiumfolie. Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan pas uit.

Klop voor de glazuur de verse roomkaas luchtig en glad. Ik gebruikte een bakje 200 gr smeerbare roomkaas van Mon Chou. Klop in een andere kom de boter met de poedesuiker en honing licht en lunchtig. Spatel vervolgens beide mengsels door elkaar. Strijk het glazuur over de taart en bestrooi met de walnoten.

Bron: “Het Kookboek” van Yotam Ottolenghi

Worteltaart met walnoten van Ottolenghi 1

7 gedachten over “Worteltaart met walnoten van Ottolenghi

  1. Zoals beloofd hieronder het recept voor de gezonde variant, gluten- en suikervrij!
    Ingrediënten:
    Cake
    • 100 g soya meel
    • 100 g amandel meel
    • 0,5 tl baking soda
    • 0,5 tl bakpoeder
    • 1,5 tl kaneel
    • 1 tl kruidnagel (gemalen)
    • 1 ei
    • 2 eigeel
    • 2 eiwit
    • 40 g olijfolie (biologisch, zo puur mogelijk)
    • 50 g agave siroop (suiker vervanger)
    • 40 g ahorn siroop (suiker vervanger)
    • 1 borrelglaasje water
    • 50 g geraspte kokos
    • 150 geraspte wortel
    • 40 g amandelen
    • 40 g pecannoten
    • 40 g walnoten
    • 40 g dadels
    • Snufje zout
    >>> je kunt eventueel 1 rijpe banaan prakken en toevoegen, geeft net een andere smaak.
    >>> als je de cake wat zoeter wilt, kun je de ahorn en agave siroop geheel/gedeeltelijk vervangen door suiker.

    Topping
    • 4 el ricotta
    • ¼ limoen
    • Scheut ahorn siroop (of honing)
    >>> als je het zoeter wilt, 2 el ricotta en 2 el mascarpone gebruiken.

    Bereidingswijze:
    1. Amandelmeel, soyameel, bakpoeder, baking soda, kaneel en kruidnagel mengen.
    2. 1 ei en 2 eigeel in aparte schaal licht kloppen met een vork.
    3. Olijfolie, ahorn siroop en agave siroop in aparte schaal met vork mixen. Geklopt ei en eigeel toevoegen.
    4. Noten, kokos, wortel, dadels (en eventueel banaan) 1 voor 1 toevoegen en goed omscheppen.
    5. Water toevoegen.
    6. Mix van meel (zie 1) langzaam toevoegen en goed doorroeren.
    7. Eiwitten en zout in schone kom doen, op hoog tempo met een vork (of mixer) kloppen totdat het wit en schuimig wordt. Rustig toevoegen aan cakemix, omroeren.
    8. Totale mix in ingevette cake- of taartvorm gieten.
    9. Midden in voorverwarmde oven plaatsen, hetelucht op ongeveer 160 C, 70 min. Vooral niet te hoog! Als je een houten prikker in de cake steekt, moet deze er schoon uitkomen.
    10. Cake uit de oven halen en in vorm laten afkoelen. Als hij helemaal is afgekoeld kun je hem uit de vorm halen en op een rooster plaatsen of in aluminiumfolie bewaren.
    11. Voor de topping: ricotta (en eventueel mascarpone) in kom doen, goed omroeren. Ahorn siroop (of honing) toevoegen naar smaak (TIP: klein beetje, roeren en proeven!). Limoensap toevoegen. In koelkast bewaren.
    12. Topping kun je per plakje toevoegen (als je cake serveert) of over bovenkant cake smeren. Als je cake insmeert, in koelkast bewaren!!
    13. Om het af te maken, kun je een paar noten en/of kokosrasp over de topping strooien.

    Like

  2. Pingback: Suggesties voor het paasdiner | Violet Kookt!

  3. Pingback: Suggesties voor het kerstdiner | Violet Kookt!

  4. Na het eten van een heerlijke worteltaart bij Theehuis Eemnes was ik op zoek naar een goed en makkelijk recept. Aangezien dit mijn allereerste home made taart zou zijn ben ik met angst en beven begonnen met het volgen van de aanwijzingen en jouw aanvullende tips. En warempel, het is gelukt! Wat een heerlijke taart! Hartelijk dank voor het delen van dit geweldige recept.

    Like

    • Hoi Hanna,

      Wat leuk van je te horen en ook dat die zo goed gelukt is. Het is even een werkje maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Ik heb de taart al vaak gemaakt, reacties zijn altijd goed en hij mislukt nooit *fingerscrossed*. Hoop dat je de smaak te pakken hebt en blijft bakken!

      Groeten Violet

      Like

  5. Vandaag deze worteltaart gemaakt en hij was fantastisch! De lekkerste worteltaart die ik ooit heb gegeten. Voor het glazuur heb ik mascarpone gebruikt. Echt, een enorm succes.

    Like

Plaats een reactie