Ottolenghi’s preikoekjes

Preikoekjes Ottolenghi 1Je zult misschien denken preikoekjes, mwha het kan wel wat spannender. Niets is minder waar, deze preikoekjes maakten we afgelopen keer met de kookclub en iedereen was razend enthousiast! Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, het zijn vooral kruiden die je misschien al wel in huis hebt als je vaker op de Ottolenghi tour gaat. Je kunt overigens allebei de delen van de preikoekjes goed van tevoren klaar maken. Het is zelfs erg handig, want de prei moet helemaal afkoelen nadat je hem gebakken hebt. Je kunt deze preikoekjes serveren als een hapje, als voorgerechtje en ook prima als hartig en vegetarisch hoofdgerecht.
Serveer het wanneer je lekker lijkt! Misschien goed om te weten dat je uit dit beslag ongeveer 12 koekjes bakt.

Ingrediënten
voorgerecht voor 6 personen | bereidingstijd: 30 minuten

  • 3 preien (in totaal 450 gr nettogewicht)
  • sjalotjes, fijngehakt
  • 100 ml olijfolie
  • 1 verse rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 25 gr peterselie, blad en fijne steeltjes, fijngehakt
  • 3/4 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • 1/4 tl gemalen kaneel
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 eiwit
  • 120 g zelfrijzende bakmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • 60 gr roomboter, gesmolten

Voor de saus

  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 100 gr zure room
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 20 gr peterselieblaadjes, fijngesneden
  • 30 g korianderblaadjes, fijngesneden

Maak eerst de saus. Voeg alle ingrediënten samen en maak er met de keukenmachine, staafmixer of blender een gladde groene saus van.

Snijd voor de koekjes de preien in 2 cm dikke ringen. Was ze goed in een zeef en dep ze droog. Bak de prei en de sjalot in een koekenpan in een scheutje olijfolie zo’n 15 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar zijn. Doe ze in een grote kom en voeg de chilipeper, peterselie, specerijen, suiker en zout toe. Laat dit afkoelen.

Klop het eiwit tot schuim als het mengsel afgekoeld is en spatel het door de groente.
Meng in een andere kom het bakmeel met het bakpoeder, ei, melk, en boter tot een beslag. Schep dit luchtige mengsel door het mengsel van de eiwit en groente.

Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie op halfhoog vuur. Schep het beslag ter grote van een flink koekje in porties in de pan. Bak de koekjes 3 minuten aan elke kant totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze op keukenpapier en houd ze warm. Bak nog een portie van de koekjes. Serveer ze warm met de kruidensaus!

Bron: Plenty van Ottolenghi

Preikoekjes Ottolenghi

 

3 gedachten over “Ottolenghi’s preikoekjes

    • Hi Louise,

      Ik zou de preikoekjes op een bordje bedekt met aluminiumfolie in de oven zetten. Oventemperatuur plusminus 100 graden.
      Hoop dat je ze net zo lekker vindt als ik!

      Succes, groeten, Violet

      Like

Plaats een reactie