Hartige taart met pompoen, salie en blauwe kaas

pompoentaart 025 (2)Het druilerige weer leent zich perfect voor het maken van deze pompoenquiche. Ultiem comfortfood voor in de herfst! Ik ben geen grote pompoenliefhebber, na 1 of 2 van die jongens per seizoen zit ik wel aan mijn taks. Meestal maak ik deze pompoensoep met feta en munt (aanrader!) en nu heb ik er dus nog een fijn recept bij. Hij ziet er ook zo mooi kleurrijk uit vind je niet? De combinatie salie, blauwe kaas en pompoen is top. Ik ben dol op salie maar gebruik het eigenlijk veel te weinig, eigenlijk alleen in dit recept kalfsvlees met marsala en paddenstoelen  (wat ook een aanrader is).
Hieronder vind je het recept van een lekkere hartige taartbodem. Die is echter wel wat bewerkelijk. Kijk maar wat je handig vindt. Ik gebruik ook vaak
pizzadeeg als hartige taartbodem want dat is zo lekker knapperig en hoef je niet voor te bakken en wanneer je het jezelf makkelijk wilt maken gebruik dan kant en klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg. Als je het recept voor de bodem kiest, dan kun je deze prima een dag van tevoren maken en ook invriezen. Dus maak lekker een dubbele portie, scheelt een volgende keer weer werk. Succes!

Ingrediënten
voor 3 tot 4 personen | bereidingstijd incl. bodem in totaal 80 minuten, waarvan 2x 30 minuten wachttijd

  • 500 gr pompoen
  • 2 rode uien, in parten gesneden
  • scheut olijfolie
  • 2 el honing
  • 8 blaadjes verse salie
  • peper en zout
  • 3 eierenS
  • 200 ml slagroom
  • 125 gr blauwe kaas
  • 30 gr pompoenpitten
  • 50 gr Parmezaanse kaas

Basisrecept voor hartige taartbodem:

  • 250 gr bloem
  • 100 gr roomboter
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 ml water

Meng bloem, boter, zout en bakpoeder goed door elkaar met de hand of in een keukenmachine, tot het deeg op een grof broodkruim lijkt. Voeg het water toe en meng het vervolgens nog heel even tot het samenhang begint te vertonen. Druk het deeg bij elkaar en wikkel in plastic folie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.  Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Bekleed de bakvorm ermee. Denk de bodem af met bakpapier en een blinde bakvulling (gedroogde bonen of iets dergelijks) en bak de bodem 10 minuten mét de bakvulling en nog 5 minuten zonder.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak de pompoen schoon en hak hem in stukken van 1,5 bij 1,5 cm. Doe de pompoen en de parten rode ui in de ovenschaal en meng de olijfolie en de honing erdoor samen met de salie en wat peper en zout. Rooster de pompoenstukjes 10 tot 15 minuten, tot ze nèt zacht zijn maar nog wel bite hebben.

Verlaag de temperatuur van de oven 180 graden.
Klop de eieren door de room en doe er wat peper en zout bij. Verdeel de pompoen en de uien met de verkruimelde blauwe kaas over de bodem en schenk het roommengsel erover. Bestrooi met pompoenpitjes en Parmezaanse kaas. Bak de hartige taart 20 tot 25 minuten op 180 graden. Serveer met een lekkere groene salade!

Bron: aangepast recept uit de Veldkeuken

pompoentaart

Een gedachte over “Hartige taart met pompoen, salie en blauwe kaas

Plaats een reactie