Zalm van de bakplaat

zalm vd bakplaat site bw ok 1

Wij bakken of grillen hier thuis vaak een zalmfiletje en hebben tientallen recepten van kruidenkorsten en mengsels. Deze ‘zalm van de bakplaat’ is o.a. een favoriet. Dit is tevens een ideaal gerecht als je voor veel mensen mag koken. Er kan weinig mis gaan behalve dat de zalm te ver doorgaart. De kerntempratuur van een rosé zalmfiltet is tussen de 55 en 65 graden, afhankelijk van hoe rosé je hem blieft. Omdat ik een klein portie maakte, paste alles op 1 bakplaat en roosterde ik de aardappeltjes apart van de zalm. Maak je het gerecht voor veel mensen of ben je een heel grote eter, rooster dan de krieltjes apart op de richel onder het midden zodat de smaken niet te veel in elkaar over lopen. Eet smakelijk! 

Ingrediënten
4 personen | bereidingstijd: 40 minuten

  • 600 gr verse zalmfilet
  • 1/2 citroen  
  • 10 gr verse kruiden, AH verkoopt heel handige doosjes met een verse Italiaanse kruidenmix
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden
  • 100 ml crème fraîche  
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gr sjalotten, geschild en gehalveerd
  • 800 gr krieltjes in de schil, gehalveerd
  • 1 tl grof zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Boen de citroen schoon, rasp 1/2 van de schil en snijd alle kruiden fijn. Neem bijvoorbeeld rozemarijn, oregano, tijm en/of salie.
Meng de citroenrasp, knoflook en kruiden door de crème fraîche. Breng het mengsel op smaak met citroensap, zout en peper en strijk het uit over de zalmfilet.

Leg de krieltjes op de bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie en grof zeezout en bak ze gedurende 10 minuten. Schep ondertussen de sjalotten om met 1 eetlepel olijfolie. Leg na 10 minuten de zalm in het midden van de bakplaat samen met de sjalotten en rooster de zalm met de sjalot en de krieltjes nog zo’n 15 minuten totdat de aardappeltjes gaar zijn en de zalm van binnen mooi rosé is. Verdeel de krieltjes over de borden en snijd de zalm in 4 stukken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s