Erwtensoep

erwtensoep 2Eigenlijk was ik tot 2 maanden geleden geen grote fan van erwtensoep totdat onze Chinese vriendin, die fantastische Hollandse pot kan koken, een portie meegaf. We hebben zitten smullen!
Enige research op internet heeft geleerd dat ik het WK snert koken nooit ga winnen want een varkenspoot zul je in mijn erwtensoep niet aantreffen. En ook trof ik een discussie aan op internet over wel of geen winterwortels in de erwtensoHet nieuw kookboek 1931ep.
Mijn antieke kookboek uit 1931 laat inderdaad weten dat er geen wortels en uien thuishoren in de erwtensoep. Oma Zwaantje van 90 jaar en nog steeds bevlogen kokkin beaamt dit. “uien en winterwortels in de soep, veel te zoet!”
Enfin, voor het traditionele erwtensoep recept ben je hier niet aan het goede adres, maar lekker vond ik hem wel en het is me leuk om te maken!

Ingrediënten
voor 5 personen | bereidingstijd 30 minuten + 90 minuten wachttijd

 • 500 gr spliterwten, een nacht geweekt in koud water
 • 100 gr ontbijtspek
 • 2 varkenskarbonades
 • 1 prei
 • 2 uien
 • 2 aardappels
 • 1 teentje knoflook
 • 2 winterwortels
 • 1/2 knolselderij
 • 1 (magere) rookworst
 • 1/4 bosje bladpeterselie
 • 1 laurierblaadje
 • 1 blokje groente bouillion
 • roggebrood
 • 100 g katenspek
 • zout
 • versgemalen peper

Wel de spliterwten een nacht in ruim water. Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, karbonades, bouillionblokje en laurierblaadje aan de kook. Het schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan. Laat op laag vuur zo’n 10 minuten zachtjes koken.

Snij ondertussen de groente. Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen. Hak de knoflook grof, snij de uien in grove stukken, de aardappels in blokjes en schil en snijd de wortels en knolselderij in grove blokjes. Voeg de groente toe aan de soep en laat zo’n 1,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Verwarm de rookworst zoals aangegeven, ik gebruik altijd een magere rookworst van de HEMA (of ik neem ze mee uit Lochem van Slagerij Sieverink, mocht je in de buurt zijn….:)) Haal de botjes van de karbonades uit de pan en snij, indien nodig, de karbonades en het ontbijtspek fijn. Voeg de verwarmde en in plakjes gesneden rookworst toe en breng op smaak met zout en peper en roer de gehakt peterselie door de soep.
Als je er van houdt; beleg de plakjes roggebrood met katenspek en dan aanvallen!

Groene erwtensoep Het nieuwe kookboek

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s