Soufflé van boerenkwark van Jonnie Boer

soufflé van boerenkwart site bw 1 ok

De soufflé; ik hou van dit gebakken lucht toetje! Vroeger bestelde ik het alleen in een restaurant omdat ik in de veronderstelling was dat het maken van een soufflé een complex kunstje was. Dat valt reuze mee weet ik sinds een aantal jaren. Omdat elke oven anders is, is het vaak even zoeken naar de juiste temperatuur en duur. In het originele recept staat bijvoorbeeld aangegeven dat deze soufllés in 10 minuten klaar zijn. Mijn soufflé doet niks in die eerste 10 minuten maar komt daarna pas omhoog. Meestal laat ik ze er tussen de 15 en 20 minuten instaan, tot ze zo’n 1,5 á 2 cm gerezen zijn. Het is een kwestie van turen door het raampje en je intuïtie volgen wanneer je de soufflé eruit haalt. Dien de soufflé direct op, want hoe langer je wacht, des te groter de kans is dat hij inzakt. In de zomer maak ik ook vaak een soufflé met verse frambozen, die zal ik plaatsen als er wat meer tropische tijden aanbreken. 

Een soufflé is een gerecht uit de Franse keuken, je hebt hartige en zoete varianten. Maar het bestaat altijd uit een basis van geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan toegevoegd worden en vervolgens schep je er opgeklopt eiwit door heen. Dit eiwit zorgt ervoor dat als je de soufflé in de oven zet het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt.

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 25 minuten

 • 110 gram magere boerenkwark
 • 1 eidooier
 • 2 eiwitten
 • 40 gr. suiker
 • 1 tl honing
 • 1 tl aardappelzetmeel
 • rasp van 1 citroen en een paar druppels sap
 • boter om te bestrijken + suiker om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet de soufflépotjes in met zachte boter, bestrooi ze met suiker en zet deze in de vriezer.
Scheid de eieren. Klop met de mixer of in de keukenmachine in een vetvrije kom de eiwitten schuimig en voeg al kloppend langzaam de suiker toe. Klop de eiwitten tot mooi stevige, glimmend schuim.

Meng ondertussen 1 eidooier met de kwark, honing, citroen en aardappelzetmeel. ‘Vouw’ de geslagen eiwitten door het kwarkmengsel en vul de besuikerde potjes met dit mengsel tot de rand en strijk ze af en zet eventueel tot gebruik in de vriezer.

Zorg dat alle andere benodigdheden klaarstaan voordat de soufflés de oven in gaan. Bak de soufflés in de voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten, tot ze zo’n 1 á 2 cm boven het potje uitgerezen zijn en serveer direct. Het is lekker om hier een bolletje sorbet ijs bij te serveren.

Bron: Jonnie Boer

Advertentie

2 gedachten over “Soufflé van boerenkwark van Jonnie Boer

 1. Ik ben ook heeeel benieuwd naar de versie met frambozen. Een soufflé staat ook al heel lang op mijn verlanglijstje om een keer te maken. Al is het maar om het eens geproefd én gemaakt te hebben. Nu ik dit recept zo bij jou zie, krijg ik zin om direct de keuken in te gaan, alleen is het een beetje te laat op de avond. Maar wie weet binnenkort : )

  Like

 2. Pingback: Citroensoufflé | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s