Geitenkaas-uitaartjes

geitenkaastaartje Sjeik gerecht hè? Ik maakte deze taartjes afgelopen weekend voor het eerst maar houd hem zeker in mijn repertoire. Een redelijk indrukwekkend maar makkelijk voorgerecht om te maken als je mensen te eten krijgt. Uienmarmelade kun je kopen in de delicatesse winkel maar probeer het ook eens zelf te maken. Klinkt minder moeilijk dan het is, uiteraard lekkerder en ook stukken goedkoper. Je vindt het hieronder. Bon appetit!

Ingrediënten
voorgerecht voor 4 personen | bereidingstijd excl. uienmarmelade 15 minuten / oventijd 15 minuten

  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
  • bloem om werkblad mee te bestuiven
  • 1 ei, licht geklopt
  • 100 gr geitenkaas, rolletje
  • 1 el tijmblaadjes
  • rode uienmarmelade
  • honing
  • eventueel waterkers of veldsla om te garneren
  • 2 kookringen 10 cm en 7 cm doorsnede, of gebruik iets anders als uitsteekvorm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestuif je werkblad dun met bloem en stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap met een dikte van ongeveer 5 mm.

Steek met de grootste uitsteekvorm 8 rondjes uit het deeg. En bestrijk ze met het losgeklopte ei.
Steek uit 4 rondjes een rondje met de kleinere uitsteekvorm. (de rondjes gebruik je niet meer).
Leg de deegringen die je zo krijgt, op de deegbodems en druk ze voorzichtig aan.

Bak de deegbakjes 5 minuten in de oven of tot ze licht gerezen zijn. Druk het midden van elk van de bakjes voorzichtig naar beneden en vul de holte op met de uienmarmelade. Leg er een plakje geitenkaas op en bestrooi met wat tijm blaadjes.
Bak de geitenkaastaartjes nog 8 tot 10 minuten tot het deeg gerezen en knapperig is en de kaas begint te smelten.

Besprenkel de taartjes met honing  en serveer direct eventueel op een bedje van waterkers of veldsla.

Bron: Delicious

geitenkaastaartje met uienmarmelade en eend met witlofsalade 069 (2) (1)

Rode uienmarmelade

Ingrediënten
voor 4 taartjes | bereidingstijd 10 minuten, inkoken 30 minuten

  • 2 el olijfolie
  • 3 kleine rode uien, in ringen
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 25 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 100 ml rode wijn
  • blaadjes van 1 takje tijm

Verwarm de olijfolie en bak de ui met de knoflook zachtjes 2 minuten aan.  Zet het vuur helemaal laag en laat het 30 min. met het deksel schuin op de pan gaar stoven. Roer af en toe om. Voeg de suiker, de wijn en de tijm toe en laat al roerend helemaal inkoken tot de suiker gaat karamelliseren. Breng op smaak met peper en zout en laat helemaal afkoelen.

Je kunt deze uienmarmelade heel goed een dag van tevoren maken. In de koelkast kun je hem minimaal een week bewaren. Ook lekker met wat kaas!

geitenkaastaartje met uienmarmelade en eend met witlofsalade 020 (2)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s