Een succesnummer deze mooie lentesalade! Ik heb hem gisteravond gemaakt en hij was nog beter dan ik had bedacht.
De gerookte forel, de knapperige croutons en de mooie groentjes met de friszure citroendressing zijn een leuke combi. Bladgroenten als raapstelen, waterkers, kropsla en tuinkers zijn nu volop verkrijgbaar. Ik hou erg van gerookte vis, dat was je wellicht al eens opgevallen (zie voor andere top recepten de gerookte heilbot met basilicumcrème en lauwwarme salade van vers gerookte zalm). Succes met deze salade, wij vonden het een feestje!
Ingrediënten
voorgerecht voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten
- 2 bosjes raapstelen
- 1 kropsla, alleen het lichtgroene hart of een zakje botersla
- 1 bosje waterkers
- 1 bosje radijsjes, schoongemaakt en gehalveerd
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
- 2 plakken oud bruin brood, liefst zuurdesem
- 200 gr gerookte forelfilet
dressing:
- bakje tuinkers
- 1 el citroensap
- 1 tl dijonmosterd
- 5 el olijfolie extra vierge
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Knip de blaadjes met een stukje van de steel van het bosje raapstelen (de rest wordt niet gebruikt). Pluk de bladeren van de kropsla en de waterkers. Verwijder het groen van de radijsjes en was ze samen met de sla in ruim koud water. Droog de sla in de slacentrifuge of in een schone theedoek.
Snijd de plakken brood in grove stuken, doe ze in een ovenschaaltje samen met de knoflook en besprenkel met lekkere olijfolie. Zet de croutons 5 minuten in de oven totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Bestrooi met wat zout.
Knip voor de dressing met een schaar de blaadjes van de tuinkers en mix ze met het citroensap, de mosterd en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Doe raapstelen, kropsla en waterkers in een slakom en meng de dressing er goed doorheen.
Schik de salade op de borden, halveer de radijsjes en verdeel ze over de salade. Breek de gerookte forel in stukken en verdeel deze over de borden. Bestrooi de salade met de croutons.