Wintertaart met anijsroom

Wintertaart met anijsroom

Deze taart is elke winter een terugkerende favoriet. Het deeg met de verschillende specerijen is fantastisch, ik laat hem dan ook altijd een nacht in de koelkast liggen dan komen de smaken nog beter tot hun recht. Ik ben een anijsfreak dus met een flinke klodder room is deze taart smullen en … makkelijk te maken!

Ingrediënten
voor 8-10 personen | bereidingstijd 25 minuten, oventijd 50 minuten

  • 160 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 140 gr suiker + 3 el extra voor de appels
  • 1 ei
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaatpoeder
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 kg (Elstar) appels
  • 200 gr gedroogde vruchten zoals abrikoos, pruim, appel
    (ik koop altijd een zakje tutti frutti)
  • 2 flinke el abrikozenjam
  • 1 el custard, optioneel
  • slagroom voor de anijsroom

Kneed de boter, 140 gr suiker, bloem, ei, specerijen en een snuf zout tot een soepel deeg. Laat de deegbal, in verhoudfolie verpakt, rusten in de koelkast. Minimaal 30 minuten, maar liever nog een nacht zodat de specerijenaroma de tijd krijgt om in het deeg te trekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en leg indien mogelijk het deeg in één keer in de vorm.

Schil de appels en snijd de gedroogde vruchten in stukjes van zo’n 1 cm. Een truc van mijn moeder voor een nog beter resultaat, stoof de appels met 1 el custard, 3 el (riet)suiker, wat citroensap en kaneel tot ze net een beetje zacht en warm zijn. Let op dat het geen moes wordt!  

Doe de appelvulling in de vorm en druk het deeg tot de vulling terug. Bak de taart gaar in 50 tot 60 minuten.
Verwarm in een steelpannetje op laag vuur de abrikozenjam en drup dit over de taart heen. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen.

Voor de anijsroom: klop de slagroom met wat suiker en 1 á 2 el gemalen anijszaad.

Bron: een aangepast recept uit Delicious

Advertenties

One thought on “Wintertaart met anijsroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s