Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing

Kip met saffraan en hazelnoten

 

 

 

 

 

 

 

 


In november kreeg ik Het Kookboek van Ottolenghi en sindsdien is het feest aan tafel! Ik heb er al zo’n 20 gerechten uit gemaakt en ook zijn tweede boek Plenty ligt inmiddels op tafel. De recepten zijn stuk voor stuk zeer geslaagd! Ottolenghi heeft recepten met bijzondere combinaties; veel groente, kaas, noten, gedroogd fruit en spannende kruiden, met invloeden uit de Arabische en mediterrane keuken! Dat is niet zo vreemd want Ottolengh is geboren en opgegroeid in Israël, heeft een Italiaanse vader en een Duitse moeder en woont en werkt sinds jaren in Londen.
Wat betreft de kip; ook dit gerecht is weer een succesnummer en de neutrale couscous is erg lekker bij de smaakvolle marinade van de kip. Mocht je nog nooit rozenwater gebruikt hebben, dan ruikt dat in eerste instantie misschien (een beetje) chemisch maar in dit gerecht past het erg goed bij de andere smaken en is het in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet overheersend.
Ik gaarde de kip op zo’n 130 gr. het duurt dan iets langer maar het kippetje blijft hierdoor een stuk sappiger.

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 40 minuten + 60 minuten wachttijd

  • 1 grote biologische of scharrelkip in 4 stukken
  • 2 uien, grof gesneden
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • een flinke snuf saffraandraden
  • sap van 1 citroen
  • 4 el koud water
  • 2 tl grof zeezout
  • 1 tl zwarte peper
  • 100 gr hazelnoten met vlies
  • 70 gr honing
  • 2 el rozenwater, te koop bij de Turk of biologische winkel
  • 2 bosuitjes, grof gesneden

Meng de stukken kip (ik gebruikte 2 grote dijpoten en 2 filets) in een kom met de uien, olijfolie, gemberpoeder, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minimaal 1 uur marineren of tot de volgende dag in de koelkast.

Verwarm de oven op 190 graden en rooster de hazelnoten op een bakplaat in zo’n 8 tot 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij.

Het recept geeft 190 graden aan maar ik verlaagde de oven naar 130 graden. Verdeel de kip en de marinade in een bakblik waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel naar boven en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip circa 35 tot 45 minuten, afhankelijk van grootte en dikte.

Meng in die tijd de honing, het rozenwater en de noten door elkaar tot een grove puree. Haal het bakblik uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat deze  bedekt zijn. Zet de kip vervolgens nog 5 tot 10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is. (Kerntempratuur minimaal 70 graden)

Leg de kip op de borden en garneer het met de gehakte bosui. Serveer de
kip met couscous. Ik maakte er een groene salade met dadels, amandelen en buffelmozarella bij. Dit recept zal ik binnenkort plaatsen.

Bron: “Het Kookboek” van Yotam Ottolenghi

Advertenties

One thought on “Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing

  1. Pingback: Inzending foodblogevent: Gevulde pastaschelpen | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s