Hertenstoof met paddenstoelen

Hertenstoof

Wild eten in de Achterhoek is een traditie, waar ik me als Achterhoekse graag aan mee doe. Onlangs kocht ik het boek Wild!, een prachtig kookboek vol met lekkere recepten en waardevolle informatie over het bereiden van wild. Als ik in het oosten des lands ben haal ik het hertenvlees bij Hertenboerderij Geerligs in Geesteren, waar de hertjes rond de boerderij lopen…
Ik heb deze stoof ruim 3 uur op het vuur laten staan. Hertenvlees is van zichzelf natuurlijk al mals en na 3 uur stoven was het boterzacht! Wij aten deze stoofpot met aardappel-knolselderijpuree, spruitjes en cranberrycompote.

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 20 minuten + minimaal 2 uur stooftijd, liever langer

  • 800 gr tot 1 kg hertenvlees (sukade)
  • zout en peper
  • 2 el bloem
  • olie en boter om in te bakken
  • 2 dl rode wijn
  • 3,5 dl wildfond (pot)
  • 2 laurierbladeren
  • 4 kruidnagels
  • 3 jeneverbessen
  • 1 el (vosse)bessen compote
  • scheutje rode wijnazijn
  • 125 gr vossebessen of 30 gr cranberry’s
  • 1 à 2 plakken ontbijtkoek (van de ambachtelijke bakker)
  • 400 gr cantharellen of andere paddenstoelen

Snijd het vlees in niet te kleine stukken en bestrooi het met zout, peper en bloem. Bak het vlees in hete boter bruin. Blus het vlees elke keer af met een scheut rode wijn.  Voeg de fond, specerijen, compote en wijnazijn toe. Breng de stoof aan de kook. Sluit de pan en stoof het vlees op laag vuur, bij voorkeur op een vlamverdeler, in ongeveer 2 á 3 uur zacht. Voeg als het vlees bijna gaar is de vossebessen toe en laat ze even meestoven. Breng de stoof indien nodig op smaak met zout en peper en verkruimel de onbijtkoek erin voor extra binding. Maak de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren. Bak ze net voor het serveren in hete olie bruin en schep ze over de stoof.

Bron: ZTRDG

Advertentie

4 gedachten over “Hertenstoof met paddenstoelen

  1. Pingback: Cranberrycompote | Violet Kookt!

    • Dag Robert,

      Wat leuk je berichtje, ik lees het nu pas. Fijn om te horen dat het in de smaak gevallen is! Ik ben zelf in Peru geweest 8 jaar geleden, ik herinner me erg lekker eten.

      Alle goeds, groeten Violet

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s