Panna cotta met passievruchten en witte chocolade flikken

Pannacotta met passievrucht close upVandaag een toetje van Jeroen Meus, een leuke Vlaamse kok met een heerlijk kookprogramma op België één: Dagelijkse kost. Wat mij betreft is dit heel prima dagelijkse kost. De zoetzure passievrucht in combinatie met romige en knapperige witte-chocoladeflikken is geniaal. Het is een handig toetje wanneer je eters krijgt, je kunt het van tevoren klaar maken en ik beloof je: succes gegarandeerd.
Je houdt waarschijnlijk ruim over van de chocoladeflikken maar dat vond ik geen probleem. Zoals Jeroen dat zo mooi op zijn Vlaams zegt… dit is gepaste zoetigheid voor bij de koffie of thee 🙂
Het is de moeite waard om Jeroen zijn site met recepten eens te bekijken
hier.   

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten | 3 uur opstijven koelkast

  • 300 gr halfvolle melk
  • 300 gr slagroom
  • 120 gr suiker
  • 8 passievruchten
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokjes

Witte-chocoladeflikken

  • 150 gr witte chocolade
  • 30 gr gepofte rijst (‘rice crispies’) of gepofte tarwe (te vinden in de (bio) supermarkt bij de ontbijtgranen)
  • 30 gr pistachenoten

Leg de gelatineblaadjes in een beker met koud water en laat ze weken.
Doe de melk en de slagroom in een steelpannetje en zet de pan op zacht vuur en voeg de suiker toe. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Roer ze door de warme melkroom en leg de lege peulen erbij.

Snij de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees en het sap bij het roommengsel. Verwijder de vanillepeulen en zet de staafmixer in het mengsel. Mix het (heel grappig, de mixer verpulvert niet de pitten maar haalt wel het sap rondom de pitten eraf) proef of de balans van zoet en zuur goed zit, en voeg indien nodig nog suiker toe. Zeef het mengsel zodat de restanten van de passievruchtpitjes eruit verdwijnen. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme mengsel. Roer het goed door met een garde.

Schenk het panna cottamengsel in een ruime mengbeker en schenk de panna cotta vormpjes of de schaaltjes vol, laat ze afkoelen en geef de panna cotta’s zo’n 3 uur de tijd om af te koelen en op te stijven.

Voor de chocoladeflikken
Breek de witte chocolade in stukken en smelt ze op een zacht vuur. Doe het bij voorkeur ‘au bain-marie’. Strooi de gepofte rijst of tarwe in de gesmolten chocolade en roer voorzichtig tot beide mooi gemengd zijn. Leg een vel bakpapier op een vlakke schaal. Giet het chocolademengsel erop en strijk het vlak met een pannenlikker. Zorg voor een laag die minder dan een centimeter dik ik. Hak de pistachenoten grof en strooi ze over de chocolade. Laat de ‘koek’ van witte chocolade afkoelen en opstijven in de koelkast.

Serveren
Dompel elk potje met de opgestijfde panna cotta kort in een badje met heet water. Keer het potje om boven een dessertbord en laat de panna cotta eruit glijden. Breek stukjes van de chocolade en plant zo’n stukje krokant bovenop elke panna cotta. Je zult waarschijnlijk overhouden, de rest van de chocolade is lekker voor bij de koffie!

Bron: Jeroen Meus – Dagelijkse kost

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s