Indonesische rendang curry

rendang 050 (2)Zus en zwager zijn de koningin en koning van de Rendang. Ik heb me er onlangs ook aan gewaagd na wat research en een korte Rendang-studie. Een origineel recept is niet te vinden dus ik heb wat verschillende recepten gecombineerd.
Rendang is hét gerecht van Indonesië en naar wat ik begrijp heeft iedere streek en iedere familie zijn eigen variant. Het is een behoorlijke boodschappenlijst maar na een bezoekje aan de toko is de klus zo geklaard en als je een keukenmachine of blender hebt is de boemboe maken trouwens een fluitje van een cent. Snijden is prima doable, je staat dan iets langer te hakken. Maak een grote pan vol, nodig veel mensen uit of vries wat porties in, dan heb je er nog lang plezier van…. Geniet!

Rendang is lekker met witte rijst, sajoerboontjes, komkommersalade, kroepoek, etc.

Ingrediënten
voor 8 personen | bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 4 uur

 • 1,5 kg runderriblappen, in grove stukken gesneden, op kamertemperatuur
 • 3 stengels citroengras (sereh)
 • 5 verse salambladen = Indonesische laurier (daun salam)
 • 7 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
 • 800 ml kokosmelk

Voor de boemboe:

 • 4 tl korianderzaad (ketoembar)
 • 4 tl komijnzaad (djintan)
 • 10 kemirienootjes
 • 2 el verse geelwortel (koenjit)
 • 3 cm verse laos
 • 6 cm verse gember (djahé)
 • 10 tenen knoflook
 • 2 el garnalenpasta (trassi)
 • 6 sjalotten
 • 2 rode pepers of sambal naar smaak

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Rooster de kemirienoten, totdat ze licht kleuren, in een droge koekenpan en zet apart.
Rooster vervolgens de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan en plet de zaadjes in een vijzel.
Maak de sjalotjes, knoflooktenen, gember, laos en geelwortel schoon en snij het fijn.
Gooi alles samen met een flinke snuf zeezout, de rode peper, de geroosterde kemirienoten, trassie en de komijn- en korianderzaadjes in een blender of keukenmachine met een scheut zonnebloemolie en maal tot een stevige en smeuïge currypasta. Heb je geen keukenmachine of blender, stamp dan alles fijn in de vijzel. Doe dat gedoseerd en begin met de ui en knoflook.

Doe een scheutje zonnebloemolie in een grote (gietijzeren) pan en bak de boemboe zo’n 5 minuten aan op laag vuur.
Snijd ondertussen het vlees in grove stukken en voeg toe na 5 minuten. Bak het vlees rondom bruin. Voeg vervolgens 400 ml kokosmelk toe en roer goed door. Laat de rendang op heel laag vuur sudderen, het mag niet koken!

Verwijder het buitenste blad van het citroengras en snij de wortel (onderste cm) eraf. Snijd de citroengras in stukjes van zo’n 4 cm. Kneus de stukjes met een groot koksmes, dan komt er meer smaak vrij.

Voeg het citroengras samen met de limoenblaadjes en salamblad toe aan de rendang en zet de pan op het laagste vuur.

Laat minstens 1,5 uur rustig inkoken zonder deksel. Roer af en toe en voeg op het laatst het 2e blik kokosmelk toe. Zo’n 200 tot 400 ml toe, afhankelijk van hoe dik je hem wilt hebben. Breng op smaak met zout en vis de limoenblaadjes, het salamblad en het citroengras eruit en de rendang is ready to eat!!

rendang 050 (2)

rendang + panna cotta 045 (2)

Advertentie

4 gedachten over “Indonesische rendang curry

 1. Het perfecte rendangrecept staat ook nog op mijn to-cook-lijstje.
  Aangezien jij er al een studie van heb gemaakt, ga ik eerst maar eens dit recept testen 🙂
  t Lijkt me ook een geschikt recept voor de slowcooker.
  Groet Judith

  Like

 2. Er zijn inderdaad honderden recepten te vinden, dat is denk ik ook wel het leuke van Indisch eten: bij iedereen smaakt het weer anders. Een opmerking over de kemiri noten: deze moet je eerst poffen of roosteren. Mijn vader prikte vroeger de noot aan een metalen sateh prikker en draaide het rond in het vuur van een fornuis-pit. Ik gooi de noten nu altijd een een droog koekenpannetje en zet het op het vuur tot de noot een beetje bruin wordt. Af en toe even omgooien. Als je dit doet, komen de smaken los.

  Like

  • Hoi Yvette,

   Goed dat je me laat weten! Ik zie inderdaad dat ik vergeten ben het erbij te zetten. Ik heb toegevoegd en had zelf ook de noten geroosterd van tevoren.

   Groetjes, Violet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s