Gembercake met een vleugje kaneel

Gember cakeAls je van gember houdt, moet je deze gembercake echt gaan maken. Je moet natuurlijk niets, maar ik zou het je adviseren. Hij is goed!! De Golden Syrup heeft een karamelachtige smaak, de buitenkant wordt daardoor een beetje knapperig-chewy, de binnenkant is luchtig.
Golden Syrup kun je kopen bij de Jumbo of bij de Goey en Koot aan de Nobelstraat in Utrecht, want daar hebben ze alles wat je elders niet kunt vinden. Kun je het niet vinden, gebruik dan keukenstroop.

Ingrediënten
+/- 12 plakken | bereidingstijd 20 minuten, oventijd 60 -70 minuten

  • 350 gr speltbloem (je kunt ook tarwebloem gebruiken)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bicarbonaat of soda (heb je dit niet, gebruik dan 2 tl bakpoeder)
  • 4 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 8 bolletjes stemgember, fijngehakt
  • 6 bolletjes stemgember, in dunne plakjes gesneden
  • 125 gr roomboter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gr (!) Golden Syrup
  • 1 ei
  • 75 ml melk

 Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden.
Vet een cakevorm van 1 liter in met wat olie en bekleed met bakpapier.
Smelt als eerste de boter, suiker en Golden Syrup in een steelpannetje. Laat zo’n 15 minuten afkoelen.

Zeef de speltbloem, bakpoederbicarbonaat of soda, kaneel en gember in een kom.
Hak vervolgens de bolletjes stemgember en voeg toe aan het bloemmengsel. Snijd de andere 6 gember bolletjes in dunne plakjes en zet apart.
Klop het ei los in een schaaltje en voeg de melk toe. Roer de afgekoelde siroop door de droge ingrediënten gevolgd door het ei en de melk en roer het geheel goed door.
Schep het beslag in de cakevorm en leg de plakjes gember bovenop de cake.
Bak de cake in ongeveer 65 tot 75 minuten gaar, tot hij stevig aanvoelt en je satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen op een rooster.

Gember cake close up

Advertenties

2 thoughts on “Gembercake met een vleugje kaneel

  1. Klinkt en ziet er erg lekker uit. Ik hou enorm van gember, dus zal deze zeker eens proberen!
    Ben wel niet zeker of ik die Golden syrup in de buurt kan vinden. Enig idee of dit ook zou lukken met honing?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s