Citroen meringue taart

Citroen meringue taartIk stel voor dat ze de tour elk jaar vanuit Utrecht starten, het is al dagen feest hier in de stad en straks fietsen de renners bijna langs ons huis! Een goede timing voor deze Franse klassieker dacht ik zo. Deze taart staat zonder twijfel in de top 5 van mijn favorieten. In Nederland is hij wat lastiger te vinden maar in la douce France verkoopt vrijwel iedere boulangerie of patisserie hem. Mocht je deze zomer nog die kant op gaan…
Een tip: wanneer je deze taart gaat maken, laat de bodem en de lemon curd goed afkoelen anders ontstaat er vocht op de taart en dat wil je niet. Het lijkt een vrij bewerkelijke taart, dat valt enigszins mee. Het is vooral de wachttijd die maakt dat je er wel even de tijd voor moet nemen maar geloof me, je inspanningen zullen worden beloond! Het deeg kun je goed een dag van tevoren maken en je kan het ook invriezen. Succes.

Ingrediënten
voor 8 personen | bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd en 30 minuten + 1,5 uur wachttijd

Ingrediënten voor de bodem:

 • 125 gr bloem
 • 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
 • 80 gr witte basterdsuiker
 • 1 el melk
 • snuf zout

Ingrediënten voor de lemoncurd:

 • 50 gr maïzena
 • 130 gr kristalsuiker
 • 3 citroenen, rasp en sap
 • 250 ml water
 • 3 eidooiers, bewaar de eiwitten
 • 60 gr roomboter

Voor de meringue:

 • 3 eiwitten
 • 80 gr fijne kristalsuiker

Bodem:
Kneed van de bloem, boter, basterdsuiker, melk en een mespunt zout een samenhangende deegbal. Dit kan met een mixer met kneedhaken of in de keukenmachine. Laat het deeg in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik.
Bekleed de vorm.  Leg een royaal vel bakpapier op het deeg en vul met een blindebakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten in het midden van de oven.
Verwijder het bakpapier met de blinkbakvulling en bak de deegbodem in nog 5 minuten goudbruin en gaar. Laat de deegbodem afkoelen.

Lemoncurd:
Doe de maïzena, suiker, citroensap en water in een steelpan en zet het op een half hoog vuurtje. Roer met een pollepel tot alle suiker gesmolten is. Zet het vuur hoger en verwarm het al roerend tot het gaat binden, dat gebeurt ineens, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Doe de boter erbij en laat al roerend smelten, voeg de citroenrasp en de eidooiers er aan toe en meng alles goed door elkaar. Laat de lemoncurd helemaal afkoelen.

Meringue:
Klop de eiwitten met een handmixer of in de keukenmachine helemaal stijf en voeg steeds een beetje suiker toe. De eiwitten uiteindelijk glanzende stijve pieken worden.

Verwarm de grill van je oven, laagste stand.

Verdeel de afgekoelde lemoncurd over de afgekoelde taartbodem en schep de meringue er op. Vorm met de achterkant van een lepel wat pieken.  Zet nog een paar minuten onder de grill, goed blijven kijken.  Ik zet altijd de oven open en blijf er voor zitten.

Citroen meringue taart

 

Advertentie

Een gedachte over “Citroen meringue taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s