Rilettes is een Franse specialiteit, het is een patéachtig smeerseltje dat meestal bestaat uit wat grovere stukjes vlees dat in eigen vet is gegaard. Het is overal in Frankrijk te koop en iedere streek of slager heeft een eigen recept. Deze tonijnrilettes is top, lekker gekruid en stukken minder vet dan de variant met eend of varkensvlees. Lekker op een geroosterd toastje als hapje vooraf.
Ingrediënten
voor 20 toastje | bereidingstijd 25 minuten, wachttijd 2 uur
- 200 gr verse tonijn
- 1 el crème fraiche
- 1 à 2 el olijfolie extra vierge
- 1 kleine sjalot, heel fijn gesneden
- 1 el bladpeterselie, fijngehakt
- 1 el bieslook, fijngehakt
- citroensap naar smaak toevoegen, kleine eetlepel
- zeezout en peper
- stokbrood, geroosterd
- roze peperkorrels, optioneel
Stoom de tonijn in een stoommandje of in een pan in een pan zachtjes kokend water in 8 tot 10 minuten gaar. Laat de vis 15 minuten afkoelen.
Verdeel de tonijn een kom met een vork in finters. Voeg olijfolie, crème fraiche, citroensap, sjalot, peterselie, bieslook, zout en peper naar smaak toe. Zet de rilettes afgedekt minstens 2 uur in de koelkast of tot de volgende dag.
Serveer de rillettes op gegrilde sneetjes stokbrood.
Bron: Mijn keuken, Mimi Thorisson
Ha Violet! Wat een heerlijk recept voor rilettes. Heb het weleens gemaakt met verse zalm en dat was ook erg lekker, maar deze versie met tonijn moet ik toch ook eens proberen. Ik was je blog even uit het oog verloren, ben ik bang. 😞 maar nu ben ik er weer! Prachtige foto’s ook op je blog, complimenten
LikeLike
Hoi Nell, bedankt voor je aardige berichtje, ik begin ervan te blozen!
Goed idee om rilettes ook eens met zalm te maken. Lijkt me wel wat, zal eens gaan zoeken naar een recept. Klafsvlees leek me ook nog wel wat. Laat je weten als ik weer wat geprobeerd heb!
Groeten Violet
LikeLike