Vijgen-amandeltaart

vijgentaart 099 (3)Tegenover ons huis in de binnenstad van Utrecht stond een enorme vijgenboom. Niet in een tuin of in het groen, het komt gewoon uit de grond zetten bij de woningen aan de overkant. Het ding gaf ongelooflijk veel lekkere vijgen. Tot de gemeente hem twee jaar geleden volledig wegsnoeide, nog volop in het blad en in de vruchten. Sukkels, niemand had er last van. Maar het is een sterke! De boom kwam terug en nu, twee jaar later, is het alweer een behoorlijk exemplaar en zit hij weer goed in de vijgen. Hoera! Ik maakte er deze mooie en lekkere vijgentaart en vijgentaartjes mee met een frangipane. Frangipane is een spijsachtig beslag gemaakt van amandelen. Je kunt het maken met en zonder kwark, net wat je lekker vindt.
Ik gebruikte een taartvorm van 22 cm doorsnede en hield nog spullen over voor 3 mini taartjes. Je kunt er dus heel goed een taart van 26 cm doorsnede mee maken. Succes!

Ingrediënten
voor 10 personen | bereidingstijd: 40 minuten, wachttijd 1 uur, oventijd 1 uur 

voor het deeg:

 • 200 gr bloem
 • 100 gr roomboter
 • 60 gr poedersuiker
 • 1 eidooier
 • 30 gr amandelmeel
 • 2 el water

Vulling:

 • 6 verse rijpe vijgen
 • 100 gr boter
 • 100 gr suiker
 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr volle kwark
 • 2 eieren

Voor het deeg:
Meng in een kom of een keukenmachine de bloem, boter, suiker, eidooier, het amandelmeel en een snuf zout. Kneed alles goed door en voeg daarna het water toe.
Vorm een bal van het deeg, wikkel in folie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de taartvorm in, rol het deeg uit en bekleed de taartvorm.  Leg een royaal vel bakpapier op het deeg en vul met een blindebakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder het bakpapier met de blinkbakvulling en bak de deegbodem in nog 5 minuten goudbruin en gaar. Laat de deegbodem afkoelen.

Maak intussen de frangipane. Klop met de mixer de boter met de suiker in een kom tot het licht en luchtig is, klop de eieren erdoor en spatel tot slot het amandelmeel en de kwark erdoorheen en roer tot een glad beslag.
Schep de frangipane in de deegkorst, ongeveer tot halverwege de rand. Strijk het netjes uit en verdeel de halve vijgen er mooi over.

Bak de taart in zo’n 30 minuten gaar, kan iets korter kan iets langer zijn. Afhankelijk van je oven. Houd rond die tijd de taart goed in de gaten. De kleine taartjes hoeven maar 20 minuten. Dek de rand af met aluminiumfolie als die te donker worden. Succes!   vijgentaart 188 (2)vijgentaart 135 (2)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s