Crème brûlée

creme brulee 140 (2)Het maken van een goede crème brûlée is eenvoudig, je moet er alleen wat tijd voor uittrekken. Ik heb verschillende recepten, oventijden en ingrediënten geprobeerd en ben over deze combi het meest enthousiast. Ik beloof je, 9 van de 10 keer is hij beter dan de versie die je vaak in een restaurant krijgt want die crème brûlées stellen vaak teleur vind ik. De romige crème in combinatie met dat krokante karamellaagje waar je met je lepel zo leuk op kan tikken is top.
De exacte oventijd is altijd moeilijk te bepalen, ik houd meestal drie kwartier tot een uur aan. De tijd is afhankelijk van de vorm van de ovenschaaltjes. Zet je oven niet te heet en haal de crème brûlée er pas uit de oven als ze enigszins stevig aanvoelen. Je kunt de crème brûlées heel prima een dag van tevoren maken. Brand de suiker pas op het moment dat je het gaat serveren. Succes!

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 10 minuten, oventijd 45 min – 1 uur, wachttijd minimaal 2,5 uur

  • 300 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 65 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • rietsuiker

Verwarm de oven voor op 130 graden.
Breng melk en room met 50 gram suiker en het merg van 1 vanillestokje aan de kook. Klop intussen in een kom de eidooiers los met de overige suiker en giet vervolgens de room in een dun straaltje op het dooiermengsel en roer goed door.
Giet het mengsel nu in de aardewerken schaaltjes.

Zet de schaaltjes au bain-marie in de warme oven en bak ze zo’n 45 minuten tot een uur, tot het mengsel gestold is. De handigste manier om dat te doen is door de schaaltjes in een ovenschaal of braadslede te zetten en er vervolgens kokend water bij te schenken.
Haal de bakjes uit de oven, laat ze afkoelen en zet ze daarna nog minimaal 2 uur in de koelkast.

Bestrooi de crème vlak voor het serveren met rietsuiker, en laat die met een gasbrander, onder de grill of met een crème brûlée brander karamelliseren tot een knapperig laagje. Houd de gasbrander niet te dichtbij, dan verbrandt de suiker!

creme brulee 152 (3)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s