Gegratineerde mosselen

gegratineerde mosselenHet is weer mosseltijd. Nog beter: aankomende week is het zelfs Nationale Mosselweek. Ik wist niet dat die ook al bestond, de timing kon dus niet beter…
Dit is een leuk mossel recept ter afwisseling op de ook zo favoriete klassieker met witte wijn en friet. Het korstje van de gegratineerde mosselen met broodkruim, Parmezaan en tomaat wordt lekker knapperig. Leuk om te serveren als voorgerecht maar met een stokbroodje erbij ook een heel prima hoofdgerecht. Net wat je lekker vindt. En o ja, ik dacht altijd dat het mosselfeest begon als de “r” weer in de maand komt maar wat research leert dat het mosselseizoen al loopt van juli tot en met half april.

Ingrediënten
voorgerecht voor 6 personen of hoofdgerecht voor 2 personen | bereidingstijd 30 minuten, 15 minuten wachttijd

  • 1 kg mosselen
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper
  • 60 gr oud witte boterhammen, korsten verwijderd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 3 tomaten
  • 2 (kleine) eieren
  • 60 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • optioneel, naar smaak chilivlokken uit de molen
  • peper en zout
  • olijfolie

Spoel de mosselen af onder koud water. Gooi de schelpen weg die zich tijdens het afspoelen niet sluiten.

Breng de wijn met laurierblad, zout en peper in een grote pan aan de kook. Voeg de mosselen toe, sluit de deksel en laat het vuur hoog staan.
Kook de mosselen zo’n 8 tot 10 minuten flink door tot ze gaar. Controleer of de mosselen zich geopend hebben. Gooi de gesloten schelpen weg.

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een braadslee klaar.

Verwijder het vruchtvlees uit de tomaten en snijd de tomaten in kleine blokjes.
Verkruimel het brood en doe in een kom. Voeg fijngehakt knoflook, geraspte Parmezaanse kaas, peterselie, tomaten en klop tot slot de eieren erdoor. Goed mengen en zout, peper en eventueel chilipeper uit de molen naar smaak toevoegen.

Laat de gekookte mosselen uitlekken en afkoelen in een vergiet. Gooi de lege schelp weg. Leg de schelpen op de braadslede en vul de schelp waar de mossel nog in zit met het mengsel dat je zojuist bereid hebt.
Druppel wat olijfolie over de mosselen en verwarm ze zo’n 10 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant lichtbruin is. Serveer direct want ze koelen best snel af!

tonijn tiramisu mosselen 2 285 (2)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s