Ik heb een recept van een lekker toetje voor je, perfect voor deze tijd van het jaar.
Geroosterde vijgen, die overgiet je met een kruidige zoetzure siroop op basis van granaatappelmelasse (ingekookt granaatappelsap), sinaasappelrasp, tijm en honing. Maak dit van tevoren zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken en serveer met een mascarponemousse, geroosterde hazelnoten en eventueel een bol vanille ijs. Ik hoef je er denk ik niet van te overtuigen, als je dit zo leest dat dit een succesnummertje is!
Ingrediënten
voor 6 personen | bereidingstijd: 30 minuten in totaal
- 9 vijgen
- 250 ml mascarpone
- 100 ml slagroom
- 3 el suiker
- 100 ml granaatappelmelasse, te koop bij ‘de Turk’
- rasp van een sinaasappel
- 2 el honing
- 2 takjes tijm
- handje hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Verwarm de grill van de oven voor op 220 graden.
Snijd de vijgen in de lengte doormidden en leg ze in een ovenschaal. Plaats de ovenschaal op het op één na hoogste richel. Rooster de vijgen zo’n 10 tot 20 minuten, dat is afhankelijk van de grootte en rijpheid van de vijgen. Rooster ze totdat de schil zacht is. Het is niet erg als er wat sap uitloopt.
Rooster ook de hazelnoten even kort in de oven of in een steelpan en hak ze grof nadat ze afgekoeld zijn.
Doe ondertussen de granaatappelmelasse en 50 ml water in een steelpannetje, voeg honing, tijm en sinaasappelrasp toe. Breng de siroop op laag vuur aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en voeg wat meer honing toe als je het te zuur vindt. Laat iets afkoelen en giet daarna over de geroosterde vijgen zodat de smaken lekker in elkaar trekken. Dit kan ruime tijd van tevoren.
Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Klop de mascarpone los en meng met de stijfgeslagen slagroom zodat je een mooie volle mousse krijgt.
Leg de vijgen op een bordje, giet er wat granaatappelsaus overheen en leg er een dot mascarpone mousse en eventueel een bolletje ijs bij en garneer tot slot met de geroosterde hazelnoten.
Dit zijn de toetjes waar ik dol op ben! Geen zware puddinkjes, geen gedoe met rauw ei. Lekker!
LikeLike