Geroosterde vijgen met granaatappelmelasse, mascarpone en hazelnoot

geroosterde vijgen met granaatappel-melasse, mascapone en hazelnoot 156 (2)Ik heb een recept van een lekker toetje voor je, perfect voor deze tijd van het jaar.
Geroosterde vijgen, die overgiet je met een kruidige zoetzure siroop op basis van  granaatappelmelasse (ingekookt granaatappelsap), sinaasappelrasp, tijm en honing. Maak dit van tevoren zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken en serveer met een mascarponemousse, geroosterde hazelnoten en eventueel een bol vanille ijs. Ik hoef je er denk ik niet van te overtuigen, als je dit zo leest dat dit een succesnummertje is!

Ingrediënten
voor 6 personen | bereidingstijd: 30 minuten in totaal

  • 9 vijgen
  • 250 ml mascarpone
  • 100 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 100 ml granaatappelmelasse, te koop bij ‘de Turk’
  • rasp van een sinaasappel
  • 2 el honing
  • 2 takjes tijm
  • handje hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Verwarm de grill van de oven voor op 220 graden.
Snijd de vijgen in de lengte doormidden en leg ze in een ovenschaal. Plaats de ovenschaal op het op één na hoogste richel. Rooster de vijgen zo’n 10 tot 20 minuten, dat is afhankelijk van de grootte en rijpheid van de vijgen. Rooster ze totdat de schil zacht is. Het is niet erg als er wat sap uitloopt.

Rooster ook de hazelnoten even kort in de oven of in een steelpan en hak ze grof nadat ze afgekoeld zijn.

Doe ondertussen de granaatappelmelasse en 50 ml water in een steelpannetje, voeg honing, tijm en sinaasappelrasp toe. Breng de siroop op laag vuur aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en voeg wat meer honing toe als je het te zuur vindt. Laat iets afkoelen en giet daarna over de geroosterde vijgen zodat de smaken lekker in elkaar trekken. Dit kan ruime tijd van tevoren.

Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Klop de mascarpone los en meng met de stijfgeslagen slagroom zodat je een mooie volle mousse krijgt.

Leg de vijgen op een bordje, giet er wat granaatappelsaus overheen en leg er een dot mascarpone mousse en eventueel een bolletje ijs bij en garneer tot slot met de geroosterde hazelnoten.geroosterde vijgen met granaatappel-melasse, mascapone en hazelnoot 015 (3)

geroosterde vijgen met granaatappel-melasse, mascapone en hazelnoot 102 (2)

Advertentie

Een gedachte over “Geroosterde vijgen met granaatappelmelasse, mascarpone en hazelnoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s