Luchtige griesmeelpudding met frambozenbramensaus

griesmeelpudding en frittata 136 (4)Vroeger aten wij elke zondag griesmeelpudding uit de kaboutervorm. Ik vind dat echt een hartstikke lekker ouderwets toetje. De stijfgeslagen eiwitten en een beetje citroenrasp doen het goed in de griesmeelpudding. Dat maakt het wat frisser en luchtiger want hij kan als een behoorlijke baksteen op de maag liggen. In combinatie met de friszure frambozen-bramensaus een fijn recept. Heb je geen zin om de saus te maken, dan doet een flesje Tova ook wonderen ;). Die kregen wij er altijd bij op zondag. Probeer zeker even als je van griesmeelpudding houdt! Succes.

Ingrediënten
voor 6 personen | bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 4 uur

  • 850 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • rasp van 1 (bio)citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 110 gr griesmeel
  • 90 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren, gesplitst

voor de bramen-frambozensaus

  • 150 gr verse of diepvries bramen
  • 150 gr verse of diepvries frambozen
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tot 3 el suiker

Verwarm de melk, slagroom, een snuf zout, citroenrasp en vanillesuiker in een ruime steelpan op laag vuur. Meng de griesmeel met de suiker en strooi al kloppend met een garde bij de nog koude melk. Verwarm de melk op halfhoog vuur en blijf roeren, ook over de bodem zodat de griesmeel niet aanbrandt.
Draai als de griesmeel kookt (na +/- 7 min) het vuur op de laagste stand en kook de pudding nog 2 tot 3 minuten door. Neem de pan van het vuur en roer de eidooiers door de dikke pap.

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en glanzend en spatel ze daarna voorzichtig door het puddingmengsel.
Giet het puddingmengsel in de vorm. Strooi een heel dun laagje suiker over de pudding en dek ad met een stuk plasticfolie. Laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.

Breng intussen voor de saus de bramen en frambozen met het citroensap, 50 ml water en de suiker aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken tot de bramen helemaal stuk zijn. Pureer het mengsel eventueel en voeg eventueel ook extra water en suiker toe.

Haal de randen van de pudding voorzichtig los van de wand, plaats er een bord onder en keer voorzichtig. Giet de bramenframbozensaus over de pudding en garneer met wat extra fruit.

griesmeelpudding en frittata 114 (2)  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s