Griekse sinaasappeltaart met yoghurt en honing

Mauritius en Sinaasappeltaart 316 (3)
Er zijn nu volop lekkere sinaasappels, deze taart daarmee is een goed idee. De volgende vakantie brengt ons naar de Peloponnesos in Griekenland. Ik tref de voorbereidingen altijd via het kookboek, de reisgids sla ik open in het vliegtuig. Zo ook nu. Ter voorbereiding op de vakantie organiseerde ik een Grieks etentje. Eerst maakte ik een verrukkelijk kippetje uit de oven met oregano, citroen en olijfolie waaronder orzo (een soort pasta) gaarde in die mix. Dat recept zal ik later delen, het was goed! Dit mooie taartje was het dessert. Ik twijfelde over die sinaasappelschil in het beslag maar gewoon doen! De yoghurt en de zoete siroop camoufleren het bittere van de sinaasappelschil. Straffe espresso en een ouzo’tje erbij, niks meer aan doen. De taart houd je met gemak 3 dagen vers in de koelkast.

Ingrediënten
voor 12 stukken | bereidingstijd: 25 minuten + 50 minuten oventijd

Taart

  • 250 gr sinaasappel in de blender  (inc.schil)
  • 125 gr amandelmeel
  • 175 gr zachte boter
  • 175 gr suiker
  • 3 grote eieren, losgeklopt
  • 250 gr griesmeel
  • 4,5 tl bakpoeder

Siroop

  • 3 el honing
  • 4 el water
  • 5 el sinaasappelsap
  • 2 el citroensap
  • 1 kaneelstokje
Garneren
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • Honing
  • Pistachenoten, ongezouten, fijngehakt

Snijd de sinaasappels in grove stukken en verwijder de pitjes. Doe, met schil en al, in de keukenmachine, blender of staafmixer en pureer.

Doe alle andere ingrediënten voor de taart in een grote kom en meng goed door elkaar met de mixer. Spatel er de sinaasappelpuree door. Schep het mengsel in een bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak zo’n 50 minuten op 180 graden totdat de taart groudbruin is en een satéprikker en zonder deeg uitkomt.

Maak ondertussen de siroop. Doe hiervoor honing, water en kaneel in een pannetje en zet op laag vuur. Roer regelmatig en breng tegen de kook aan en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en roer er het sinaasappel- en citroensap door.

Haal na ongeveer 50 minuten de taart uit de oven. Laat het 5 minuten afkoelen en prik vervolgens met een satéprikker gaatjes in de taart. Overgiet met de siroop.
Laat de taart helemaal afkoelen en zet een nacht in de koelkast of op een koele plaats.

Bestrijk de bovenkant van de taart vlak voor het opdienen met de Griekse yoghurt. Bestrooi met pistachenoten en bedruppel met honing.

Sinaasappeltaart
Advertenties

2 thoughts on “Griekse sinaasappeltaart met yoghurt en honing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s