Sorghumsalades | biet, blauwe bes, walnoot & courgette, mozzarella, munt

Wondergrain, biet, blauwe bes, walnoot

Wondergrain, courgette, mozzarella, munt
Afgelopen tijd heb ik gekookt met sorghum. Een oeroud graan vol met vezels, ijzer en eiwit, het is op het moment de wereld aan het veroveren. Sorghum heeft een ontzettend lekkere bite en is wat vlak van smaak waardoor het multi inzetbaar is. Het wordt ook wel wondergrain genoemd en doet een beetje denken aan parelgort. Je kunt het goed gebruiken als vervanger van rijst bij een curry maar je kunt er ook risotto, paella of een “breakfast bowl” à la havermout mee maken. Ik maakte er deze twee maaltijdsalades mee. Simpel te maken, reuze voedzaam en met mooi weer in aantocht is een maaltijdsalade ’s avond weer een goed idee! Maak extra grote porties want dit wondergrain blijft gekookt prima een aantal dagen vers in de koelkast dus je kunt er ook je lunchbakje mee vullen. Sorghum is te koop via http://www.greenharvest.eu/wondergrain.
Lijken deze maaltijdsalades je lekker maar heb je geen sorghum bij de hand? Dan kun je ook farro (spelt) gebruiken, dat is te koop bij de AH of maak de salade zonder graan. Gebruik dan wel iets meer sla. Succes!
Wondergrain, biet, blauwe bes, walnoot

Sorghumsalade met biet, blauwe bes en walnoot

Ingrediënten
voor 2 personen | bereidingstijd 40 minuten

  • 140 gr droge sorghum
  • 300 gr voorgekookte bietjes (of zelf koken of poffen voor de liefhebber)
  • 1/2 kleine rode ui, in halve ringen gesneden
  • 120 gr feta, geitenkaas of blauwe kaas
  • 80 gr blauwe bessen
  • 80 gr walnoten
  • handje rucola

dressing:

  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • 2 el sinaalsappelsap + 1 tl rasp
  • 1 tl honing
  • 1 tl verse tijm of een beetje gedroogde tijm
  • peper en zout

Doe de sorghum in een pan met ruim kokend water en kook in 35 minuten beetgaar. Laat iets afkoelen.

Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, sinaasappelsap+rasp en honing. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de bietjes in partjes en schep er de dressing en de rode ui doorheen. Laat marineren terwijl je de sorghum kookt.

Leg een handje rucola op de borden, schep er de sorghum overheen en garneer met de bietjes, blauwe bessen, walnoten en de kaas van je keuze!

Wondergrain, courgette, mozzarella, munt (3)

Sorghumsalade met courgette, mozzarella en munt

Ingrediënten
voor 2 personen | bereidingstijd 40 minuten

  • 140 gr droge sorghum
  • 1 courgette
  • 1 bol buffelmozzarella
  • munt
  • citroenrasp + sap
  • 4 plakken rauwe ham
  • handje rucola

dressing:

  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el citroen
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Doe de sorghum in een pan met ruim kokend water en kook in 35 minuten beetgaar.

Verwarm een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de Parmaham 2 minuten per kant op middelhoog vuur. Laat de ham afkoelen op een bord met een keukenpapiertje zodat hij krokant wordt. Snijd vervolgens de courgette in kleine blokjes, verwarm een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de courgette zo’n 2 minuten. Het is lekker als ze een beetje bite behouden.
Maak een dressing van olijfolie, citroensap en mosterd en voeg eventueel wat honing toe.

Doe de sorghum met courgette en rucola in een grote kom en meng de dressing erdoor. Schep op de borden en garneer met de krokante stukjes Parmaham, buffelmozzarella, munt en wat citroenschil.

Plaats een reactie