Ik had dit gerecht al lang niet meer gemaakt maar het is in de afgelopen maand zo vaak bekeken dat ik besloot om het weer eens te maken en het is inderdaad een toppertje. Het komt uit het boek Jamie in 15 minuten. Alhoewel het mij wederom deze keer weer 2x 15 minuten kostte om het te maken is het nog steeds een snel, makkelijk en smakelijk gerecht. Probeer zeker die ingemaakte citroen ergens te vinden (Turk of Turkse marktkraam) want dat smaakt ontzettend lekker in combinatie met de bulghur. Laat je niet afschrikken door de gruwelijke smaak als je de ingemaakte citroen rauw eet. Zout en zuur…. Mocht je het écht niet kunnen vinden, breng de bulghur dan op smaak met een paar druppels citroensap en een snuif zout.
Bulghur is overigens een graanproduct dat doorgaans gemaakt wordt van durum tarwe. Het wordt veel gegeten in Arabische landen en het is o.a. te koop bij AH. Succes!
Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten
Bulghur
- 1 300 gr bulghur*)
- 1 ingemaakte citroen*)
- 1 kaneelstokje
Gehaktballen
- 600 gr mager rundergehakt
- 2 tl’s garam masala
- olijfolie
- 3 rode paprika’s uit een pot
- 3 lente-uitjes, in ringen gesneden
- 1 tl paprikapoeder
- 500 gr passata di pomodoro
- 1 bosje verse koriander
- 1 blik van 400 gr rode kidneybonen
- 1 snufje komijnzaad/komijnpoeder
- 4 el yoghurt
- 1 limoen, in parten
Doe de bulghur met twee keer de hoeveelheid aan gekookt water, de ingemaakte citroen (in zijn geheel) en het kaneelstokje in een pan met deksel en roer af en toe. Kook het in 10 minuten gaar, als het goed is is dan al het water opgenomen door de bulghur.
Meng de garam masala, zout en peper door het gehakt en maak kleine gehaktballetjes ter grote van een golfbal. Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan en bak de ballen op middelhoog vuur gaar.
Pureer met een blender of staafmixer de paprika’s, de helft van de lente-uitjes, paprikapoeder, passata, de helft van de koriander en een snuf peper en zout tot een glad mengsel.
Spoel de bonen af in een vergiet en laat ze even uitlekken. Meng ze daarna samen met het komijnzaad door gehaktballen en schep het gedurende 1 minuut steeds even om. Voeg hierna het paprika/pasatamengsel toe en spoel de blenderkan om met een flinke scheut water en schenk ook dit vocht in de pan. Draai het vuur hoog en laat het geheel goed warm worden.
Vis ondertussen het kaneelstokje uit de pan met bulghur, snijd de ingemaakte citroen in kleine blokjes en schep het door de bulghur.
Serveer de bulghur met de chili con carne gehaktballensaus en garneer met het gerecht met de rest van de lente-uitjes, wat koriander, een dot yoghurt en een partje limoen.
Bron: ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver