Moussaka

moussaka site bw

Eén keertje ben ik in Griekenland geweest, alweer zo’n 8  jaar geleden maar het heerlijke eten herinner ik me als de dag van gisteren. We zaten in een schattig dorpje met veel familierestaurantjes waar ieder gezinslid zijn taak had. Moussaka is een van mijn favoriete Griekse gerechten. De kruidige saus is voortreffelijk. Je kunt deze moussaka prima een dag van tevoren maken en na een lange werkdag in de oven schuiven. Maak de bechamelsaus wel pas op de dag zelf.  Lekker met deze Griekse salade. Voor een nog voedzamere Moussaka kun je ook aardappelschijfjes toevoegen aan deze ovenschotel. Kook dan 3 flinke vastkokende aardappels zo’n 15 minuten, snijd ze in plakjes en voeg ze als extra laagje toe.
Nog een tip voor de mensen die wel eens in Leiden komen, daar zit een geweldig goed Grieks restaurants; Delphi. Toen de vriend nog in Leiden woonde aten we daar vaak! Idyllisch dineren tussen de wijnranken, Griekse ‘prullaria’ en de eigenaar en zijn personeel zijn zeer gastvrij. Heerlijk betaalbaar eten, kortom een aanrader!

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 45 minuten + 45 oventijd

 • 1 flinke ui
 • 1 teentje knoflook
 • olijfolie
 • 400 gr lams- of rundergehakt
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 125 ml rode wijn
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl piment
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 laurierblaadje
 • zout & peper
 • 2 flinke aubergines
 • 30 gr bloem
 • 30 gr roomboter
 • 300 ml melk
 • Parmezaanse kaas of Pecorino

Verwarm de oven voor; eerst op de grillstand, later op 180 graden.

Snijd de aubergines in de lengte in plakjes van zo’n 0,75 cm dik, bestrooi ze met een beetje zout en laat ze een half uurtje uitlekken in een vergiet. Dep ze daarna droog, bestrijk ze met een beetje olijfolie en rooster ze onder de grill in de oven of in een grillpan. Verlaag na het grillen de temperatuur van de oven naar 180 graden.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn, doe een scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui en knoflook in zo’n 5 minuten glazig. Voeg daarna het gehakt toe en bak dit in 5 minuten rul. Voeg vervolgens de tomatenpuree, de gepelde tomaten, de rode wijn, kaneel, piment, gedroogde oregano en een laurierblaadje toe. Laat het geheel zo’n 20 – 30 minuten pruttelen op laag vuur en breng de saus op smaak met zout en peper.

Voor de bechamelsaus; laat de boter smelten in een pan op laag vuur. Roer bloem erdoor als de boter nét helemaal gesmolten is. Laat het mengsel zo’n 3 minuten op laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, en roer af en toe. Schenk vervolgens beetje bij beetje de melk erdoor en blijf goed roeren met een garde tot het zachtjes kookt, het mengsel bindt en het een mooie gladde saus is. Laat de bechamelsaus nog 2-3 minuten pruttelen, roer af en toe zodat er geen velletjes ontstaan en breng tenslotte op smaak met zout en peper.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Doe vervolgens eerst een laagje tomatensaus in de ovenschaal en daarna een laag aubergines en herhaal dit nog één keer. Schenk als laatste de bechamelsaus er bovenop en bestrooi het geheel met vers geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino.

Zet de moussaka zo’n 45 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin kleurt.
Laat hem zo’n 10 minuutjes afkoelen, dan is hij makkelijker te snijden en niet meer zo gloeiend heet waardoor je de smaken beter proeft. Eet smakelijk!

Advertentie

3 gedachten over “Moussaka

 1. Pingback: Griekse salade | Violet Kookt!

 2. Ha Violet!

  Vanochtend de voorbereidingen voor de Moussaka gedaan, nu naar een verjaardag en straks in de oven. Ben benueuwd! Je hoort nog wat we er van vonden. Fijne zondag nog.

  Groet Ciska

  Op 7 feb. 2013 om 21:35 heeft Violet Kookt! het volgende geschreven:

  > >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s