Zwitserse notentaart

Notentaart 2 bw site ok

Deze Zwitsese notentaart, ook wel bekend als de Engadiner Nusstorte, is heftig maar wel een ontzettend lekker heftig taartje. De karamel stolt bij het afkoelen licht en smaakt in combinatie met de noten erg goed. Pas bij het karamelliseren van de suiker ontzettend op, laat de suiker niet te warm worden want dan krijg je harde karamelbrokken weet ik uit ervaring. Driemaal was scheepsrecht. De truc is om de suiker net niet volledig te laten smelten en de slagroom erbij te gieten als bijna alle suiker stroperig is en houd het vuur laag! Van origine heeft deze taart een dakje, maar omdat hij al behoorlijk machtig is, kies ik voor een open taart.
Het schijnt dat je deze taart maanden kunt bewaren, zolang heeft hij het hier thuis niet overleefd, maar een aantal dagen in de koelkast deed de smaak niet veranderen. J
e kunt deze taart dus rustig een paar dagen van tevoren maken en geruime tijd bewaren.

Ingrediënten
12 personen | bereidingstijd: trek 90 minuten uit, hiervan zijn 45 minuten wachttijd

  • 230 gr bloem
  • 240 gr witte basterdsuiker (1x 100 gr. – 1x 140 gr.)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/3 citroen geraspt
  • flinke snuf zout
  • 1 groot ei (2/3 voor het deeg, 1/3 voor het bestrijken)
  • 150 gr koude roomboter, in kleine blokjes
  • 2 el honing
  • 125 ml slagroom
  • 100 gr walnoten, grof gehakt
  • 100 gr hazelnoten zonder vliesje, grof gehakt
  • springvorm tot 24 cm

Zeef de bloem en meng het met 100 gr basterdsuiker, vanillesuiker, zout, citroenrasp, 2/3 ei en de blokjes koude boter in een kom of in de keukenmachine en kneed het tot een soepel deeg.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit, zo’n 3 cm groter dan de vorm en bekleed de springvorm hiermee en laat het zo’n 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

Smelt in een koekenpan de rest van de basterdsuiker op laag vuur. Laat het licht kleuren en niet te warm worden. Roer de honing, room en gehakte noten erdoor.
Verdeel het suikermengsel over de deegbodem en bak de taart in het midden van de oven in zo’n 40 minuten krokant en bruin. Dek de taart af met wat aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt.

Bron: AH Allerlekkerst

Advertenties

4 thoughts on “Zwitserse notentaart

  1. O Beek deze taart is zo lekker, echt de moeite waard om een keer te maken of ik maak hem voor je! Heb mezelf en de grote camera redelijk undercontroll, de foto’s van de kleine nog niet geupload. Ga vanavond even kijken, ik laat je weten!

    Like

  2. Pingback: Bramentaartjes | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s