Een lekker hapje voor bij de borrel, deze Arabische vlammetjes. Ik kocht altijd hummus bij de Turk maar sinds kort maak ik het zelf, want het is zo simpel!
Je kunt het maken met zelf gewelde (12 uur…) en gekookte kikkererwten, maar de uitkomst vind ik de voorgestoomde kikkererwten van Bonduelle. De smaak is volgens mij goed en het scheelt veel gedoe.
Een tip voor als je nog nooit met filodeeg gewerkt hebt: bewaar na het ontdooien de vellen in een vochtige doek, anders droogt het uit en breekt het deeg snel. Als je de fetarolletjes van tevoren gaat maken, wat prima kan, bewaar ze dan ook in de koelkast onder een vochtige doek.
De hummus kun je overigens een kleine week in de koelkast bewaren.
Ingrediënten
hapje voor 6 personen | bereidingstijd 45 minuten waarvan 20 minuten wachttijd
- 1 blik kikkererwten á 400 ml (Bonduelle)
- 2 el sesamzaadjes, geroosterd
- 1 teentje knoflook
- 2 tl citroensap
- flinke snuf paprikapoeder
- flinke snuf cayennepeper
- snufje zout
- 2 el olijfolie extra vierge
- 150 gr feta
- 5 plakjes filodeeg
- olijfolie
- zout & peper
Pureer de kikkererwten met de knoflook en 1 el geroosterde sezamzaadjes. Voeg in een dun straaltje de olijfolie extra vierge toe en pureer tot een smeuige puree. Breng de hummus op smaak met citroensap, cayenne peper, paprikapoeder, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de feta in 16 staafjes. Verdeel de vellen filodeeg in vieren en bestrijk ze dun met wat olijfolie. Leg een staafje feta op ieder vel, sla de zijkant naar binnen en rol 2 keer op, bestrijk het deegeinde met een beetje water en rol ze helemaal op. Leg de rolletjes op de bakplaat, bestrijk ze dun met olijfolie en bestrooi ze met wat sesamzaadjes.
Bak de fetarolletjes in de voorverwarmde oven in zo’n 15 à 20 minuten knapperig. Serveer de fetarolletjes warm met de hummus.
Bron: Lange tafels (aangepast recept)
Het lijkt me heerlijk, maar filodeeg en ik …. het is een ramp
LikeLike
Hoi Nell, dank voor je berichtje, ze zijn inderdaad erg lekker! Ik had een vochtige theedoek bij de hand en op die manier was het filodeeg goed te handelen.
LikeLike