Ik wilde altijd al eens een bananenbrood maken en toen deze maand de Delicious op de deurmat viel met 4 bananenbrood-varianten, dacht ik: actie! In de Delicious stond het klassieke bananenbrood, het bananenenbrood met stukjes pure chocolade, één met kokos en framboos en een variant met appel en pecannoten. Ik maakte het klassieke bananenbrood met pecannoten. In Amerika heb ik me uitgeleefd op banana bread, we hebben daar in 2010 drie maanden een roadtrip gemaakt en een capuccino bij de Starbucks met een goeie snack was een bijna dagelijks ritueel. Het zit een beetje tussen brood en cake in en is zowel geschikt voor het ontbijt als bij een lekkere kop koffie. Kies voor rijpe bananen (of koop ze een paar dagen voordat je het brood gaat maken), dit maakt het brood lekker smeuïg en zoet.
Dit bananenbrood is voor herhaling vatbaar, en dat vonden de meiden voor wie ik hem maakte geloof ik ook, al ga ik ook nog op zoek naar een wat gezondere variant!
Ingrediënten
voor 1 brood, +/- 15 plakjes | bereidingstijd 20 minuten + 75 minuten oventijd
- 340 gr bloem
- 2 flinke tl kaneel
- 3 tl bakpoeder
- 155 gr lichtbruine basterdsuiker
- 250 ml milde olijfolie
- 3 eieren, licht geklopt
- 1 tl vanille-extract
- 625 ml geprakte rijpe bananen (5 á 6 bananen)
- 100 gr pecannoten, grof gehakt en geroosterd + een aantal extra om te garneren
- 2 extra bananen, in de lengte in plakken gesneden
- 2 el honing
- cakevorm 11 x 30cm, ingevet met olie (of neem een kleinere vorm en maak 2/3 van het recept)
- bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem en de zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Laat het papier aan de kanten zo’n 2-3cm uitsteken.
Zeef de bloem, kaneel, bakpoeder en een snuf zout in een grote kom. Roer de suiker erdoor. Maak een holletje in het midden, voeg de olie, ei, vanille en pecannoten toe en roer tot alles net gemengd is. Voeg als laatste de geprakte bananen toe.
Schep alles in de cakvorm en strijk de bovenkant glad. Leg de plakken banaan erop en bestrijk ze met honing. Bak het brood in 1 uur en 15 minuten in de oven gaat of tot een breinaald die je in het midden van het brood steekt er schoon uit komt. Dek het brood na 1 uur af met aluminiumfolie anders wordt de bovenkant te donker.
Laat het brood in de vorm 20 minuten afkoelen. Neem daarna uit de vorm en laat het op een rooster helemaal afkoelen.
In je bereidingswijze doe je niets met de 5 a 6 bananen, terwijl die wel bij de ingrediënten staan. Dit klopt, neem ik aan, niet?
LikeLike
Je hebt gelijk, wat slordig van me. Ik heb het bij het recept gezet.
Groetjes Violet
LikeLike