Rijsttoetje met blauwe bessencompôte

Rijsttoetje met blauwe bessencompoteDit recept stond afgelopen maand in de LINDA en komt uit het boek “Mijn favoriete desserts” van Janneke Philippi. Ik heb nog geen boeken van haar in de kast staan maar dat duurt niet lang meer. Ze schrijft o.a. voor de Delicious en haar recepten daar zien er altijd erg fijn uit. Ook de titels van haar andere boeken spreken me aan: Appeltaart, 70 recepten en Weekendlunch. Dit toetje was een succes! Ik ben altijd een beetje huiverig voor rijstdesserts omdat ze vaak zwaar zijn en caloriebommen op tafel tegenwoordig ook niet echt meer gewaardeerd worden…..
De heftigheid viel mij reuze mee, het zijn zeer schappelijke porties. De volgende keer ga ik de compôte maken met bramen i.p.v. blauwe bessen. Houd je niet van Marsala of heb je het niet in huis, vervang het dan door water.

Ingrediënten
voor 6 personen | bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten + 1 uur wachttijd

 • 75 gr arboriorijst of andere risottorijst
 • 500 ml melk
 • 100 gr fijne kristalsuiker
 • 1 vanillestokje, opengesnelden, merg eruit geschraapt
 • 3 blaadjes gelatine
 • 300 ml slagroom, lobbig geklopt

Voor de blauwe bessencompôte

 • 55 gr fijne kristalsuiker
 • 1 kaneel stokje
 • 60 ml Marsala
 • 250 blauwe bessen
 • 1 tl aardappelzetmeel

Doe de rijst in een pan en overgiet hem met koud water. Breng dat op middelhoog vuur aan de kook, neem de pan weer van het vuur en giet de rijst af in een zeef. Doe de rijst weer in de pan terug, zet op laag vuur en voeg melk, suiker, vanillestokje en -merg toe en roer alles door elkaar tot de suiker is opgelost. Laat de rijst in 10-15 minuutjes zachtjes gaarkoken. Roer af en toe en proef ook af en toe of de rijst al gaar is, dit verschilt namelijk per type korrel.

Week intussen de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water tot ze zacht zijn. Knijp de blaadjes uit en roer ze door de rijstebrij tot ze zijn opgelost. Laat de rijst koud worden en spatel de geklopte slagroom erdoor. Zet het rijsttoetje minstens 1 uur in de koelkast.

Doe voor de blauwe bessencompôte de suiker, kaneel, marsala en de helft van de bessen en 60 ml water in een steelpan en verwarm alles op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat het dan 2 minuten koken tot de bessen hun sap vrijlaten. Roer het aardappelzetmeel in een kommetje glad met 1 el koud water en roer het mengels samen met de achtergehouden bessen door de compote. Laat deze al roerend in 1 minuut licht binden. Verdeel het rijsttoetje over 6 schaaltjes en garneer met de bessencompôte.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s