Alle boeken van Ottolenghi staan hier in de kast maar uit Jeruzalem heb ik nog niet zo veel gemaakt. Afgelopen dagen ben ik met dit kookboek naar bed gegaan, het nadeel is dan wel dat je met een knorrende maag gaat slapen. Ook dit boek staat weer vol met frisse kleurrijke combinaties, nu uit de Israelische keuken. Ottolenghi heeft het boek gemaakt samen met Sami Tamimi. Allebei zijn ze in Jeruzalem geboren, Ottolenghi aan de Joodse kant en Tamimi aan de Arabische kant. De mannen hebben elkaar ontmoet in Londen waar ze nu beiden werken in hun eigen restaurant/deli.
In het originele recept stond ook nog de toevoeging van sumak (een fruitig en zurig rood besje met een scherpe citroenachtige smaak) maar dat heb ik hier in Utrecht zo snel niet kunnen vinden. Maar ook zonder sumak was de salade erg smaakvol! De gemalen gedroogde chilivlokken zijn misschien wat apart, maar geloof me, het doet ’t ‘em! Eerder maakte ik een soortgelijke salalde uit het boek Plenty met dadels, dille, amandelen en buffelmozarella, dat was ook een top!
Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 25 minuten
- 1 el wittewijnazijn
- 1/2 rode ui, in dunne ringen
- 100 gr ontpitte medjool dadels, overlangs in vieren
- 75 gr amandelen, grofgehakt
- 30 gr boter
- 2 el olijfolie
- 2 pitabroodjes, +/- 100 gr, in stukjes van grofweg 2 cm gescheurd
- gedroogde chilivlokken, uit de molen te koop bij de AH
- 2 el citroensap
- 150 gr jonge spinazie, ik kocht het bij de bio winkel
- zout
Doe de wittewijnazijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn eraf en gooi hem weg.
Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en meng er de chili en ¼ theelepel zout door. Laat het afkoelen.
Schep vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels met de rode ui, de overgebleven olijfolie, het citroensap en nog een snufje zout toe. Proef of de salade goed op smaak is en serveer hem meteen.
Bron: Jeruzalem van Ottolenghi
Klinkt lekker! Die onthoud ik. Is het een echte maaltijd of meer voorgerechtje?
LikeLike
Hoi Beejee, sorry voor de late reactie. Hij is echt de moeite deze salade! ik maakte hem voor de lunch maar je kunt hem ook goed als bijgerecht of als voorgerechtje serveren. Succes!
LikeLike
Klinkt goed!! Sumac kun je als het goed is bij de Turkse winkel vinden.
LikeLike
Hi Elz
Dank voor je berichtje! Ik heb het inmiddels gevonden, nou ja gekregen van een ver familielid op de begrafenis van mijn opa, ze had gelezen dat ik het niet kon vinden en zij trof het in een winkeltje in Groningen 🙂
Groet, Violet
LikeLike
Pingback: Italiaanse farro salade | Violet Kookt!