Mediterrane salade met gebakken halloumi

Halloumi saladeIk lees steeds vaker over Halloumi. Een Cypriotisch kaasje, gemaakt van schapen- en geitenmelk, dat je goed kunt bakken en grillen vanwege de hoge smelttemperatuur. Ziltig van smaak, stevig van structuur en de halloumi krijgt een krokant korstje als je het bakt. Klinkt aantrekkelijk, niet? Het klonk mij als kaaskop in ieder geval goed in de oren. Zes Turkse winkels hier in Utrecht later (iedereen had z’n deuren gesloten vanwege de zomervakantie) en een flinke wandeltocht verder had ik de halloumi in the pocket. Achteraf bleek het ook gewoon bij de AH in de schappen te liggen… 🙂 Enfin, de zoek- en voettocht door het Utrechtse was het waard! Ik maakte bij de gebakken halloumi een Mediterrane salade van verschillende soorten mooie rijpe tomaten, kappertjes, rode ui, basilicum en Taggiasche olijven. Dit zijn paarsbruine, vlezige olijfjes met veel smaak afkomstig uit de Italiaanse Bloemrivièra. Erg lekker en ook gewoon te koop bij de AH in een potje. Nog een laatste tip: maak de salades vast op voordat je de kaas gaat bakken, de kaas wordt namelijk een beetje taai als je het laat afkoelen en kan dan wat gaan piepen tussen je tanden. Wanneer je dit gerechtje serveert met lekker brood en wat worstjes heb je een heerlijke maaltijd. Succes!

Ingrediënten
voorgerecht voor 2-3 personen | bereidingstijd 25 minuten

  • 6 tot 10 (verschillende) mooie rijpe tomaten, afhankelijk van de grootte en je trek
  • 1 kleine rode ui
  • 1 el kappertjes
  • hand vol Taggiasche olijven of gebruik andere zwarte olijven
  • 1 pakje halloumi à 225 gr
  • verse basilicumblaadjes
  • olijfolie om in te bakken
  • olijfolie extra vierge om de salade mee te besprenkelen
  • optioneel: knapperig brood

Snijd de tomaten in plakjes en de rode ui in dunne ringen en verdeel dit over de borden. Garneer met de Taggiasche olijven en de kappertjes.

Snij vervolgens de halloumi in dikke plakken. Verhit een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur en bak de halloumi zo’n 2 minuten per kant tot dat de kaas een bruin en knapperig korstje krijgt.

Leg de gebakken halloumi op de tomatensalade en garneer tot slot met wat lekkere olijfolie en verse basilicumblaadjes.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s