Gegrilde garnalen met rode quinoa en ingemaakte citroen

Rode quinoa met gegrilde garnalen en ingemaakte citroenWeer een verrassende smaaksensatie van mijn grote vriend Ottolenghi. Verse kruiden, ingemaakte citroen, rode quinoa en knapperige gamba’s: je moet het maar verzinnen! Dit recept stond een paar weken geleden in de RED. Ik had me voorbereid op een flinke zoektocht naar rode quinoa maar ze hadden het gewoon bij de biologische winkel. Overigens ook zwarte quinoa, gepofte quinoa, quinoameel, ik wist niet eens dat het bestond. Quinoa is een nootachtige korrel uit Ecuador, reuzegezond zo blijkt, omdat het rijk is aan eiwitten, vitaminen en mineralen als ijzer, koper en magnesium die goed zijn voor een gezonde spieropbouw.
Drie jaar geleden was ik in Ecuador en men vertelde ons daar dat quinoa echt armeluiskost is. Grappig dat het hier inmiddels €8,- per kilo kost. Minder grappig is dat de arme bevolking van Ecuador te maken heeft met steeds duurdere quinoa omdat we er hier zo dol op zijn…
Er stond overigens een paar weken geleden een leuk stukje in de nrc.next over een dame die onder de rook van Schiphol Hollandse Quinoa verbouwt. Ik ben benieuwd naar het resultaat, de plannen waren ambitieus!
Kun je geen rode quinoa vinden gebruik dan de “gewone” quinoa. Ottolenghi mengt overigens nog eens 1,5 el harissa extra door de garnalen. Wanneer je dat lekker lijkt en van extreem spicy houdt, ga je gang. Het leek mij lekkerder om deze gegrilde garnalen hun smaak te laten behouden.

Ingrediënten
lichte maaltijd voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten

 • 1 pot gegrilde paprika’s
 • 150 gr quinoa
 • 3 el ingemaakte citroen, alleen de fijngehakte schil
 • 3 el olijfolie
 • 1 1/2 el harissa-pasta (verkrijgbaar @ ‘de Turk’)
 • 15 gr peterselie, grof gehakt
 • 20 gr koriander, grof gehakt
 • 2 tl korianderzaad, geroosterd en gevijzeld
 • 600 gr grote garnalen

Laat de paprika’s uit pot uitlekken en dep ze droog, snijd ze in brede repen. Breng een pan water aan de kook en laat de quinoa 9 minuten koken. Giet af, spoel koud na en laat drogen.

Leg de paprika in een hapjespan. Voeg de quinoa, ingemaakte citroen, de helft van de olie, een el harissa, peterselie, koriander (op 1 el na), het korianderzaad en een flinke snuf zout toe. Schud heen en weer boven een middelhoog vuur, zodat alles warm wordt. Zorg ervoor dat de paprikareepjes heel blijven.

Zet ondertussen een grillpan op hoog vuur en laat 5 minuten voorverwarmen zodat hij goed heet is. Schud ondertussen de garnalen met de resterende olie, de halve el harissa en een halve tl zout in een kom. Grill ze in een paar minuten gaar.
Doe het quinoamengsel op een grote schaal, leg de garnalen erop, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi tot slot met de laaste koriander.

Quinoa met gegrilde garnalen

Advertentie

5 gedachten over “Gegrilde garnalen met rode quinoa en ingemaakte citroen

  • Hoi Ageeth,

   Dit is inderdaad weer een bijzondere en bijzonder smakelijke combi. Onlangs de ingemaakte citroen ontdekt en ben fan. Heb ook een lekker gerecht met chiliconcarne gehaktballetjes van Jamie Oliver op deze site staan met bulgur met ingemaakte citroen ook erg lekker en snel te maken. Succes en ben benieuwd hoe je hem vond! Groetjes, Violet

   Like

  • Het was bijzonder lekker. De chiliconcarne balletjes van Jamie, met inderdaad heerlijke bulgur, hebben hier al een paar keer op het menu gestaan.

   Like

  • Wat leuk weekmenu! Een goed idee, ik ga het ook eens wat gestructureerder aanpakken. Dit is zeker een heerlijke maaltijd, succes en hoor graag hoe je het vond! Ps je site even bekeken daar staan leuke gerechten op. Groet, Violet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s