Millefeuilles met banketbakkersroom en frambozen

Millefeuille met frambozenBanketbakkersroom, ik dacht dat dat een soort hogere wiskunde was voor hobbykoks. Wat research op internet leerde me dat het heel eenvoudig zelf te klussen is én dat het bovendien ook niet eens zo vet is als dat ik dacht dat het was. Goed excuus om wat vaker van die vruchtenschelpen gevuld met banketbakkersroom en vers fruit te scoren bij de bakker…
Deze millefeuilles, wat “duizend blaadjes” betekent, zijn de Franse versie van onze tompouce. De Fransen serveren het vaak als dessert en krijgen de deegblaadjes heel mooi plat zodat het torentje wat stabieler is. Leg er wat zwaars op (geen houten plank die trekt krom weet ik uit ervaring … :)) en prik veel gaatjes in het deeg. Ook een lekkere variant is die met bramen en witte chocoladeschaafsel. Bon appétit!

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten | 30 minuten wachttijd 

 • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 1/2 vanillestokje of paar druppels vanille-extract
 • 250 ml volle melk
 • 2 eidooiers
 • 70 gr suiker
 • 2 el bloem
 • 1 bakje frambozen à 250 gr
 • poedersuiker
 • optioneel pistachenootjes, gehakt

Maak eerst de banketbakkersroom.
Halveer hiervoor het halve vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een steelpan de melk, het merg uit het vanillestokje en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de andere helft van de suiker los in een kommetje en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook en laat op laag vuur ca. 3 min. garen. Roer af en toe. Laat de banketbakkersroom afgedekt in zo’n 30 minuten afkoelen. Roer af en toe even goed door anders krijg je velletjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het bladerdeeg in 8 gelijke rechthoekige stukken. Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier en prik er met een vork heel veel gaatjes in. Leg er vervolgens een vel bakpapier op en nog een ovenplaat of ovenschaal (geen houten plank, die trekken krom weer ik uit ervaring :). Zo blijven ze mooi plat tijdens het bakken. Bak het bladerdeeg in circa 10 minuten in de voorverwarmde oven.

poedersuiker en bak ze in circa 5 minuten goudbruin en knapperig. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen.

Millefeuilles met frambozen

Advertentie

3 gedachten over “Millefeuilles met banketbakkersroom en frambozen

 1. Hoi Violet, Ik zie dat er al een reactie is over de eidooiers, ook dat was mijn vraag. En je hebt het over ‘de rest van de suiker’ hoeveel hou je over voor de eidooiers?
  Ze zien er heerlijk uit, zo van de ‘echte’ bakker!

  Like

  • Stom dat ik dat vergeten ben te vermelden, 2 eidooiers. Ik heb het recept aangepast en ook de verdeling van de suiker wat duidelijker beschreven. Succes en ben benieuwd hoe je ze vond! Groet, Violet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s