Homemade pizza’s van Jamie Oliver

pizza salami 1 (1)Sinds een aantal maanden heb ik een pizzasteen, de beste investering van dit jaar! De pizzaboy met scooter kan thuisblijven en er komen hier sindsdien de meest fantastische pizza’s uit de oven. Luchtige, knapperige en flinterdunne bodems, want zo eet ik ze het liefst. Jamie Oliver heeft een goed recept voor zowel het pizzadeeg als de tomatensaus, zie het recept hieronder. Kies zelf je favoriete toppings.
Mijn favorieten zijn:
* tonijn, rode ui & oregano – tomatensaus & mozzarella
* Parmaham, Parmezaanse kaas en rucola – tomatensaus

* Gorgonzola, kastanjechampignons & achterham – tomatensaus & mozzarella
* Hongaarse salami (AH excellent) & gorgonzola  – tomatensaus & mozzarella
De Jamie Oliver keukenlijn verkoopt pizzastenen voor ongeveer 15 euri bij o.a. de Bijenkorf en Kookpunt.nl Die pizzasteen leg je een half uurtje voordat je pizza’s gaat bakken in een loeihete heteluchtoven op de hoogste stand. Je haalt hem er snel uit, legt de bodem er op en bekleed hem snel. Ik maak trouwens altijd extra veel pizzadeeg, vries het in en gebruik het voor hartige taarten.

Ingrediënten
Pizzadeeg:
voor 6-8 pizzabodems | bereidingstijd 15 minuten, 1 uur wachttijd

 • 400 gr patent tarwebloem vermengd met 100 gr griesmeel (heb je geen griesmeel gebruik dan 500 gr patent tarwebloem)
 • 1/2 el fijn zeezout
 • 1 zakje gedroogde gist (à 7 gr)
 • 1/2 tl fijne kristalsuiker
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • 325 ml lauw water

Tomatensaus:
voor 4 pizza’s | bereidingstijd 25 minuten

 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 2 handjes verse basilicum
 • 1 blik à 400 gr gepelde tomaten, van goede kwaliteit
 • olijfolie extra vergine olijfolie
 • zout en peper

Verder:

 • Je lievelingsingrediënten voor op de pizza
 • gedroogde oregano voor garnering
 • extra nodig: deegroller en pizzasteen (optioneel)

Zeef de bloem, griesmeel evt. en zeezout boven een grote kom en maak een kuiltje. Meng de gedroogde gist, suiker en olijfolie door het water en laat het mengsel een paar minuten staan; schenk het vervolgens in het kuiltje. Roer het deeg met een vork geleidelijk door de vloeistof en kneed tot een soepel deeg met schone handen.
Leg de deegbal in een grote, met bloem bestoven kom, leg er een vochtige theedoek over en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.
Je kunt het nu meteen gebruiken of in plasticfolie wikkelen en in de koelkast (of vriezer) bewaren tot gebruik. Verdeel het deeg dan in 6 tot 8 ballen.

Voor de tomatensaus: zet een pan op het vuur, doe er een scheut olie in en bak de knoflook zachtjes aan. Wanneer de knoflook goudbruin begint te worden mag de helft van de basilicum en alle tomaat erbij en breng je het mengsel op smaak met peper en zout. Laat de saus 20 minuten op een zacht pitje pruttelen, prak de tomaat fijn, proef of er nog peper of zout bij moet en zet de saus even apart.

Je kunt de pizzabodems het best zo’n 10 minuten voor je ze wilt bakken uitrollen met een deegroller. Stapel ze op, steeds met een stuk plasticfolie ertussen. Bedek de deegbodems in hun totaal met plasticfolie en doe ze zolang weer in de koelkast. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Schuif de pizzasteen of een bakplaat in de oven om ze héél heet te laten worden.

Zet de ingrediënten klaar voor je pizza. Als je klaar bent om je pizza te beleggen en te bakken, neem je de pizzasteen en/of bakplaat uit de oven, leg je er een pizzabodem op en beleg je hem vlot voordat je de bakplaat weer in de oven schuift. Omdat pizza’s zo snel klaar zijn, kun je ze het best per een of twee tegelijk bakken.
Bestrijk met wat tomatensaus en gebruik je favoriete ingrediënten als topping. Schuif de pizza meteen in de oven. In een heteluchtoven op de hoogste stand zijn je pizza’s na 5–10 minuten klaar.

Pizza gorgonzola

Tomatensaus voor pizza

Advertentie

4 gedachten over “Homemade pizza’s van Jamie Oliver

 1. Pingback: Homemade naanbroodjes met gerookte forel, spinazie en dille roomkaas | Violet Kookt!

 2. Pingback: Hartige taart met pompoen, salie en blauwe kaas | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s