Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

zuurvlee 048 (2)Draadjesvlees op z’n Limburgs! Met veel dank aan mijn collega Stéphanie Lacroix voor dit geweldige recept van Limburgs Zoervleis. Je schrikt wellicht een beetje van de hoeveelheid azijn maar geloof me, het bier, de appelstroop en de ontbijtkoek neutraliseren het met een mooie winterse stoof als resultaat. Nog nooit heb ik m’n draadjesvlees zo lekker mals gekregen. De azijn (en andere zure ingrediënten in stoofpotten) breken eiwitten af en zorgen voor een malser resultaat.
Je kunt een grote pan maken en het met gemak een aantal dagen bewaren, de smaken trekken er nog beter in en het wordt alleen maar lekkerder!!
Oorspronkelijk Limburgs Zuurvlees wordt overigens met paardenvlees gemaakt. Mocht je daar dol op zijn dan kun je dus ook die variant maken. Utrecht heeft een Paardenslagerij in de Kanaalstraat. 
Goed draadjesvlees maken is moeilijk. Wat mij helpt om het lekker mals te krijgen is het volgende:

 • Koop mooi vlees bij de slager met een diepe donkerrode kleur en koop geen magere variant voor stoofpotten (mijd ‘paars’ vlees, dat komt van stresskoeien die het slachthuis in zijn gejaagd).
 • Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bereiden.
 • Zorg dat je stooft op een zo laag mogelijke temperatuur. Ik zet de pan vaak in de heteluchtoven op 100 à 110 graden. Hoe gelijkmatiger de temperatuur is, hoe malser het vlees wordt. Even goed checken dat het niet pruttelt en je hebt er weinig omkijken naar.

Veel succes, ik garandeer je een heerlijke stoof!

Ingrediënten:
voor 4 tot 6 personen | bereidingstijd: start de avond van tevoren met het marineren van het vlees en reserveer minimaal 2 uur voor het stoven.

 • 800 gram runderriblappen
 • 4 uien, gesnipperd
 • 2 plakken ontbijtkoek
 • 1 flesje oud bruin bier op kamertemperatuur!
 • 2 eetlepels appelstroop/perenstroop
 • 4 laurierblaadjes
 • 3 jeneverbessen
 • 3 kruidnagels
 • 200 ml azijn
 • 200 ml water
 • roomboter om in te bakken

Lekker voor erbij:

 • frietjes met homemade mayo
 • homemade appelmoes
 • rodekool

Marineer de riblappen een nacht in water en azijn (50\50) met zout, peper, laurier, jeneverbessen en de kruidnagels. Zorg dat het vlees ondergedompeld staat. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet het vlees een nachtje in de koelkast.

Haal het vlees ruim een uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in grove stukken en snipper de ui. Smelt een flinke klont roomboter in de pan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin.
Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en bak ze glazig.

Blus het vlees af met het bier (op kamertemperatuur!), doe er nog een scheutje azijn bij en 2 flinke eetlepels appelstroop. Laat het vlees minimaal 2 uur op laag vuur sudderen of zet de pan op 110 graden in de heteluchtoven. Voeg als het vlees mals en gaar is, ontbijtkoek toe om het geheel te binden. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat appelstroop. Goed proeven om de voor jou gewenste zoetzuur-verhouding te bereiken!

zuurvlee 003 (2)

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s