Op Terschelling krijg je bij De Walvis, mijn favoriete hangout op West-Terschelling, altijd zo’n lekkere Fryske Dúmke bij je warme chocorum, thee of cappuccino. Hier in Utrecht zijn ze niet te vinden dus heb ik geprobeerd om ze zelf te maken. Ik was best tevreden over het resultaat: stevig, knapperig en anijsachtig. Het Fryske Dúmke dankt zijn naam aan de vorm van het koekje, dat op een duim lijkt. Mijn koekjes lijken niet op mijn duim. Ik heb ze wat platter gemaakt.
Ingrediënten
voor zo’n 20 stuks | bereidingstijd 25 minuten | oven 20 minuten
- 60 gr hazelnoten
- 125 gr bloem
- 1 mespuntje zout
- 75 gr lichtbruine basterdsuiker
- 75 gr zachte roomboter
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl anijszaad
- evt. 1/2 tl anijspoeder
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 160 graden. Hak de hazelnoten grof. Dit kan, als je er één hebt, in de keukenmachine. Meng ze daarna met bloem en zout. Voeg daarna de suiker, boter, specerijen en het ei toe en kneed het goed door. Druk het deeg plat, pak het in plasticfolie in en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van circa 1 centimeter dik. Snijd de randjes eraf en snijd de rechthoek in koekjes van circa 3 bij 4 centimeter. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven in circa 20 minuten gaar.
Bron: aangepast recept van 24kitchen
Wat grappig, heb ik echt nog nooit van gehoord. Leuk om een keer te proberen!
LikeLike