Wie wel eens in the States is geweest kent de crab cakes. Iedere staat en vrijwel ieder gehucht aan de kust heeft zijn eigen -award-winning- versie van deze cakes. In de VS reiken ze overal prijzen voor uit, dus ook voor de beste crab cakes op iedere straathoek.
Mij mag je er ’s nachts voor wakker maken. Geen probleem dus dat het een ietwat bewerkelijk klusje is om deze crab cakes in elkaar te draaien. Geloof me, het leeghalen van krabbenpoten brengt je tot grote Mindfulness hoogte.
Ik begrijp nu ook waarom ze redelijk aan de prijs zijn, het is niet de krab maar mankracht die ze kostbaar maakt, want de krabbenpoten zelf zijn best betaalbaar. Ik kocht op de markt een kilo grote krabbenpoten voor €8,50 .
Zorg dat je een kreefttang (of hamer!) hebt en een pulkertje als je je aan deze voortreffelijke crab cakes gaat wagen. Good luck and have fun!
Ingrediënten
voor 8 – 10 crabcakes | bereidingstijd 1,5 uur + 30 minuten wachttijd
Voor de crab cakes:
- 1 kilo krabbenpoten = 300 gr vlees (gebruik krab uit blik als je écht geen krabbenpoten kunt vinden :))
- 1 ei
- 5 oude witte boterhammen (3 +2)
- 2 tl mosterd
- scheut worchestersaus
- scheut tabasco
- 1 flinke el platte peterselie, fijngehakt
- zout en (chili)peper uit de molen
Voor de citroenmayonaise:
- 1 el mayonaise
- 1 el citroensap + eventueel wat citroenrasp
- 1 el kwark of yoghurt
Meng de ingrediënten voor de citroenmayonaise en zet weg in de koelkast.
Spoel de krabbenpoten schoon en doe ze in een ruime pan met koud water + een flinke snuf zeezout. Zet op het vuur en kook ze zo’n 15 minuten. Giet af en laat even afkoelen in een vergiet.
Breek de krabbenpoten open met een kreefttang. Zet de tang hiervoor op de scharnieren, kraak en puk het vlees eruit met een daarvoor uitgevonden pulkertje. Geen idee hoe het heet, zie foto hieronder. Zet het krabvlees apart.
Droog de witte boterhammen in de oven op 80 graden en maal ze fijn in de keukenmachine of snij het fijn tot kruim met een mes.
Voeg 2/3e van het broodkruim toe aan het krabvlees, samen het ei, mosterd, worchestersaus, tabasco, peterselie en breng op smaak met zout en (chili)peper. Zet het mengsel 30 minuten in de koelkast.
Maak platte koekjes van ongeveer 1,5 à 2 cm dikte. Wentel ze nog een keer door het resterende broodkruim. Bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin in een beetje olie Probeer de krabkoekjes maar één keer te draaien, want ze hebben een fragiele structuur.
Pingback: Krab en avocado tortillahapjes | Violet Kookt!