Klassieke asperges met beenham, ei en botersaus

klassieke asperges
Ik heb het beste recept voor klassieke asperges voor je. Na een aantal pogingen en wat reseach bij de groenteboer, een topkok en de schoonfamilie ben ik eruit. Hieronder vind je de bereidingswijze om de lekkerste asperges op tafel te zetten.

Probeer de mooiste asperges te krijgen die je kunt vinden. Dit zijn vaak de asperges van de groenteboer of rechtstreeks gekocht bij de boer in het geval je vlakbij het platteland woont. De asperges uit de supermarkt zijn vaak droog.

Asperges heb je in verschillende soorten en maten, over het algemeen geldt: hoe dunner hoe duurder (maar ook weer niet té dun) want het topje van de asperges is de delicatesse! Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28mm) als optimaal beschouwd. Ik haalde mijn asperges bij de Goey en Koot aan de Nobelstraat in Utrecht: échte groente- en fruitliefhebbers en ook de asperges waren weer van zeer goede kwaliteit en bijzonder smaakvol.

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort. De eerste asperges steken in het begin van de lente de kop op en worden geoogst tot stipt 24 juni. Maak er beslist ook de verrukkelijke botersaus bij, niet te veel nadenken over die calorieën 😉 Succes!

Ingrediënten
voor 2 personen | bereidingstijd: 40 minuten

  • 800 gr asperges
  • 200 gr beenham
  • 4 eieren
  • gekookte aardappelen
  • peterselie om te garneren

voor de botersaus

  • 100 ml slagroom
  • 75 gr roomboter
  • 1 el citroensap, liefst vers
  • zout

Bewaar de asperges in een vochtige theedoek in de koelkast totdat je ze gaat bereiden.
Schil ze van top tot teen, begin hiervoor net onder het kopje. Snijd 1 cm van de onderkant.
Leg de asperges in een ruime pan met koud water, breng het water aan de kook en kook de asperges in 10 minuten gaar. Dit is afhankelijk van de dikte. Laat de asperges nagaren in het warme water (pan van het vuur) wanneer ze nog niet helemaal gaar zijn.

Botersaus
Verwarm de slagroom in een steelpannetje tot net onder het kookpunt. Voeg de citroensap toe evenals beetje bij beetje de boter en roer totdat het volledig gesmolten is. Breng de saus op smaak met wat zout en eventueel wat extra citroensap. Houd de saus warm maar zorg dat het niet gaat koken.

Serveer de asperges met gekookte nieuwe aardappelen (ik ben fan van de Malta’s), een gekookt eitje, de botersaus en de beste beenham die je kunt krijgen. Vaak die van de slager. Asperges zijn trouwens ook lekker met een stukje gebakken zalm.

asperges

asperges 041 (2)

Advertentie

Een gedachte over “Klassieke asperges met beenham, ei en botersaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s