Tijd voor een fijne Italiaanse salade. Deze salade is van origine Toscaanse armeluiskost omdat het werd gemaakt van oud brood en overrijpe tomaten. Een perfecte bestemming dus voor je oude desembrood.
Ik maakte de panzanella deze keer met geroosterde ciabatta, oud desembrood hoef je niet vooraf te roosteren. Laat de salade even staan voordat je hem serveert, dan trekken de smaken lekker in elkaar. Op dat moment is de panzanella niet meer zo fotogeniek dus ik maakte deze foto wat eerder.
- 600 gr rijpe tomaten, bijv. trostomaten, Tasty Tom of een mix
- 200 gr ciabatta of ander stevig witbrood
- 3 knoflooktenen
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen
- flinke hand basilicumblaadjes
- 1 kleine el rodewijnazijn
- 3 el olijfolie extra vierge
- optioneel taggia of kalamata olijven
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Scheur het brood in grove stukken.
Wanneer je ciabatta gebruikt: besprenkel het brood met een beetje olijfolie en bestrooi met wat zeezout en leg het samen met de ‘gepelde’ knoflooktenen in een ovenschaal. Rooster het brood zo’n 5 tot 10 minuten totdat het goudbruin is.
Snijd de tomaten in grove stukken en de rode ui in heel dunne ringen.
Meng in een grote saladekom de tomaat, ui, brood, olijven en besprenkel met de dressing. Meng hiervoor de rodewijnazijn met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Laat de salade 15 minuten staan zodat de smaken goed in elkaar trekken en garneer voor het serveren met de basilicumblaadjes.
Panzanella is heerlijk!
LikeLike
Laten we mekaar helpen.
We worden lid van elkaars Blog
http://theoherbotsgezonderecepten.com/
We geven mekaar een like en een rating op onze blogs.
We herbloggen en delen elkaars blog via de social-Media.
Ps. Ik vindt jouw Blog geweldig
Groetjes,
Theo
LikeLike
Dit is op Theo Herbots Gezonde Recepten herblogden reageerde:
Laten we mekaar helpen.
We worden lid van elkaars Blog
http://theoherbotsgezonderecepten.com/
We geven mekaar een like en een rating op onze blogs.
We herbloggen en delen elkaars blog via de social-Media.
Ps. Ik vindt jouw Blog geweldig
Groetjes,
Theo
LikeLike
Oh, lekker! Ik kende een recept met ansjovis door de dressing, en hoewel ik geen fan ben van ansjovis, is dat toch ook wel lekker. En inderdaad, niet heel fotogeniek meer, ik drukte de tomaten en broodstukjes ook nog altijd lekker plat in de dressing, zodat ze echt elkaars smaken opnamen. Zag er totaal niet meer uit dan, maar wel lekker! 🙂 Volgende week maar weer eens maken, thanks voor de inspiratie!
LikeLike