Gougères (kaassoesjes)

Gougères 012 (2)Afgelopen mei reden we op de terugreis van vakantie door de wijnvelden van de Bourgogne en door pittoreske dorpjes als Meursaut, Chassagne-Montrachet en Beaune.
Hier komt de meest exclusieve witte wijn van Frankrijk vandaan en dat voel je. Helaas geen vrijblijvende proeverijen in een schuur op het platteland maar wijn proeven in de Bourgogne voelt een beetje als een bezoek aan een sjieke juwelier. 

Wat ik leuk vond om te leren is het verschil tussen een gewone bourgogne, een grand cru en een premier cru. Dat blijkt te maken te hebben met de positie van de wijnranken op de heuvels. Hoe hoger, hoe smaakvoller en dus hoe exclusiever en duurder.

We sliepen in een te gekke herberg in Puligny-Montrachet die werd gerund door de wijnboer Olivier Leflaive. Hij biedt een wijn-spijs menu aan en op deze manier kun je voor een schappelijk prijsje 7 verschillende -top of the bill- wijnen proeven. Mijn auto zat al vol en het vakantiegeld was helaas op maar wel een leuke experience.
Om even terug te komen op het recept, deze kaassoesjes kregen wij als amuse bij de eerste wijn. Ik heb geprobeerd om ze thuis na te maken en het resultaat was bijzonder goed! 
De Bourgogne is zeer de moeite waard om eens doorheen te toeren met de auto of op de fiets en maak ook beslist eens deze lekkere kaassoesjes! Je kunt het recept makkelijk halveren als je 40 exemplaren te veel vindt. Bon appétit!  

Ingrediënten
voor 40 stuks | bereidingstijd 15 minuten, 20 minuten oventijd

  • 125 gr Gruyère, geraspt
  • 125 gr bloem
  • 250 ml water
  • 90 gr roomboter
  • 4 eieren
  • 1 tl zout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe water, boter en zout in een pan en zet op het vuur. Wacht tot de boter gesmolten is en het water borrelt. Gooi dan in één keer alle bloem erbij. Roer stevig met een pollepel tot het een glad mengsel is dat droog van de pan loskomt en een beetje zweterig glimt. Haal van het vuur af, zet de staafmixer erin en klop 1 voor 1 de eieren erdoor tot een soepel, glanzend deeg. Spatel tot slot de kaas erdoor.

Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een lepel deegbolletjes ter grote van een kleine walnoot op de bakplaat, niet te groot wat ze rijzen nog.

Bak ze in de oven tot ze mooi droog, goudbruin en gerezen zijn. Een minuut of 20, houd ze goed in de gaten! Zet de oven uit en laat ze nog 2 tot 5 minuten erin staan. Serveer meteen, dan zijn ze het lekkerst.

Gougères 043 (2)

Advertentie

Een gedachte over “Gougères (kaassoesjes)

  1. Pingback: Gougères met walnoot en roquefort (kaassoesjes) | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s