Kip uit de oven met druiven en witte wijn

157 (2)Mooi plaatje hè en het smaakt ook nog eens ontzettend lekker. Ik ben altijd een beetje voorzichtig met fruit in warme gerechten omdat het te overheersend kan zijn maar dat viel me met dit gerecht alleszins mee. Investeer in biologische kippenpoten, die zijn zo veel smaakvoller dan de plofexemplaren.  Het recept komt uit het boek de Smaken van Italië. Een prachtig boek van Claudia Roden waarin elk hoofdstuk de culinaire cultuur van een Italiaanse provincie beschrijft gevolgd door recepten uit die streek. Zowel het boek als deze kip zijn een aanrader!

Ingrediënten
voor 2 personen | bereidingstijd +/- 30 minuten

  • 2 (biologische) kippenbouten
  • 1 el olijfolie
  • 10 gr roomboter
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 knoflooktenen
  • 1 1/2 dl (licht) zoete witte wijn
  • 200 gr witte pitloze druiven, gewassen en uitgelekt

Verhit de boter met 1 el olijfolie in een koekenpan of hapjespan waarin de stukken kip naast elkaar passen. Leg ,als de boter gesmolten is de rozemarijn en de kip in de pan. Bak ze op halfhoog vuur rondom lichtbruin, keer de stukken en bestrooi ze met zout en peper. Voeg de knoflooktenen toe, laat ze licht kleuren en voeg de wijn toe. Laat de kip in een gesloten pan stoven. Keer de stukken minstens een keer. De kip zal na zo’n 20 minuten gaar zijn, afhankelijk van de grootte.
Haal tegen het einde van de bereiding het deksel van de pan zodat de saus iets kan inkoken. Proef of er nog zout of peper bij moet, als tegenwicht voor de ietwat zoete witte wijn.

Verhit tegelijkertijd 1 el olijfolie in een andere koekenpan en doe de druiven erin. Laat ze in 10 tot 15 minuten op laag vuur heet worden en schep ze regelmatig om. Houd ze in de gaten, ze gaan karamelliseren als ze te heet worden (en dat is niet de bedoeling). Giet ze bij de stukken kip en verwarm alles samen.

Bron: aangepast recept uit De smaken van Italië, Claudia Roden

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s