Afgelopen mei zaten we een in een fantastische agriturismo in Toscane waar chef Bruno ’s avonds de sterren van de hemel kookte. Vaak heel simpele gerechten met maar een paar ingrediënten. Deze verrukkelijk luchtige walnotentaart of walnotencake (ik weet eigenlijk niet precies wat ik het nou vind. Het heeft de vorm van een taart en de structuur van cake) stond ’s ochtends bij het ontbijt. Ik heb het recept gekregen en mocht het delen op de site. Zeker het proberen waard! September is overigens ook de maand dat walnoten geoogst worden dus wie weet kun je nog wat kakelverse exemplaren op de kop tikken. http://www.torracciadichiusi.it is de site van de agriturismo waar we zaten, reis je af naar Toscane dan is dit een dikke aanrader!
Ingrediënten:
voor 8 – 12 stukjes | bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten oventijd
- 150 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren, gesplitst
- 250 gr walnoten
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagel
- rasp van 1 sinaasappel
- 2 el verse sinaasappelsap
- snuf zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hak de walnoten grof, dit kan eventueel heel snel in de keukenmachine.
Klop de boter en suiker in een beslagkom tot een licht en luchtig mengsel en voeg vervolgens de eidooiers één voor één toe. Zet de mixer op de laagste stand of klop met een garde het zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel en kruidnagel er doorheen. Voeg de walnoten, sinaasappelrasp en -sap toe.
Klop in een brandschone kom de eiwitten stijf en schep ze tot slot door het beslag.
Schenk het beslag in een ingevette bakvorm. Ik gebruikte een ronde bakvorm met een doorsnede van 23 cm. Bak de cake in ongeveer 30 minuten op 180 graden gaar, tot hij mooi gerezen is en stevig aanvoelt.
Violet, dit ziet er heerlijk uit. Toevallig heb ik een notencake – taart meegenomen van een ambachtelijke patissier uit de Dordogne. Die ziet er bijna net zo uit. Ik heb nog walnoten van verleden jaar, ga je recept proberen!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk om te lezen, ben benieuwd hoe je hem vindt! Groetjes Violet
LikeLike
Vandaag de walnotentaart gemaakt, was heerlijk!
Dank je voor het delen van het recept.
Groetjes nicole
LikeLike
Ha Nicole,
Wat leuk om te lezen en goed te horen dat die walnotentaart in de smaak valt!
Groeten Violet
LikeLike