Voor een gekonfijte eendenbout mag je me wakker maken. Ik heb ze één keer zelf gemaakt, harstikke lekker maar wel een project van 24 uur. Eerste een nacht marineren en daarna garen op een heel lage tempratuur in de oven in een plens ganzenvet.
Voor een quick fix is het handiger om uit Frankrijk wat blikken confit de canard mee te nemen, onlangs zag ik trouwens ook dat ze bij de AH confit de canard verkopen. Wanneer je confit de canard koopt bestudeer de blikken dan even goed. In mei had ik in Frankrijk een blik in mijn handen dat uit Bulgarije bleek te komen. Leek me niet zo’n goed idee voor deze Franse specialiteit.
Ik maakte nu een lauwwarme salade, lekker met zoetzure granaatappelpitten, knapperige walnoten en een friszure dressing. Succes!
Ingrediënten
voor- of lunchgerecht voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten
- 2 gekonfijte eendenbouten, te koop bij de Franse delicatesse winkel, sommige AH’s of neem wat blikken mee uit Frankrijk
- 100 gr granaatappelpitten (tip, de supermarkt verkoopt ze kant en klaar)
- 50 gr walnoten
- 100 gr gemende sla
- 3 el walnootolie of olijfolie
- 1 el appelazijn
- 1 tl mosterd
- een beetje verse of gedroogde tijm
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de eendenbouten in een ovenschaal en zet 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
Pluk het vlees van het bot en gooi de rest weg.
Leg het vlees opnieuw in een ovenschaal en besprenkel met een beetje ganzenvet uit het blik. Verwarm nogmaals 5 minuten.
Rooster de walnoten in een koekenpan en maak een dressing van de walnootolie, appelazijn, tijm en een beetje mosterd.
Verdeel de sla over de borden, besprenkel de sla met de dressing en garneer tot slot met de lauwwarme eend, walnoten en granaatappelpitten.