Orzo met tuinbonen, citroen en parmaham

orzoIk heb een leuk risotto-achtig gerechtje gemaakt met orzo; een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Orzo wordt met name in Italië, Griekenland en Turkijke gegeten in de soep, als vervanger voor risottorijst of bij een tajine en je ziet het hier in Nederland ook steeds vaker opduiken.
Dit gerecht maak je net als een risotto; langzaam gekookt met wijn en bouillon. Gebruik ook beslist lekkere verse dubbel gedopte tuinbonen, nu volop aanwezig en het doppen brengt je in hogere mindfulness sferen… Kun je geen orzo vinden, gebruik dan risottorijst en heb je geen zin om peulen te pellen dan zou je ook verse doperwten kunnen gebruiken. Succes!

Ingrediënten:
voor 2 personen | bereidingstijd 35 minuten

  • 6 plakken rauwe ham (bijv. Serrano of Parmaham)
  • 180 gr orzo
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 150 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 gr tuinbonen, geblancheerd en dubbel gedopt. Om dit over te houden koop je een kilo verse tuinboonpeulen. Kun je die niet vinden, kies dan voor tuinbonen uit de vriezer of verse dorperwten.
  • rasp en sap van 1 citroen
  • geraspte Parmezaanse of pecorino kaas

Bak de rauwe ham in een koekenpan goudbruin en knapperig. Leg apart op een bordje.
Maak van 1 bouillonblokje een halve liter kippenbouillon.

Haal de tuinbonen uit de peulen, blancheer ze kort; een paar minuutjes. Giet af, spoel koud af en laat even verder afkoelen. Maak vervolgens een scheurtje in het vlies en druk de boontjes eruit.

Snipper de ui en pers de knoflook.
Verwarm in een koekenpan 2 el olijfolie en bak de sjalot op halfhoog vuur, voeg na 3 minuten de knoflook toe en bak de knoflook een minuut mee.
Voeg de orzo toe en schep het om. Voeg de wijn toe en laat verdampen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren. Doe een volgende scheut bouillon erbij als de vorige is opgenomen. Kook de orzo in zo’n 10 tot 15 minuten beetje gaar. Proef tussendoor, mogelijk heb je niet alle bouillon nodig. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd ook de tuinbonen toe.

Neem de pan van het vuur, voeg de citroenrasp en citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de geraspte kaas en leg de plakjes pancetta erop en serveer. orzo

Een gedachte over “Orzo met tuinbonen, citroen en parmaham

Plaats een reactie