Marokkaanse runderstoof met pruimen, honing en amandelen

tajine 3 bw site

Het Marokkaanse boek de Kookkaravaan is één van de mooiste aanwinsten in de boekenkast dit jaar. Een fijn kookboek met heerlijke recepten, niet al te complex en alles wat ik er tot nu toe uit gemaakt heb is lekker. Ik maakte o.a. gehaktballetjes in tomatensaus, kiptajine met rode ui, rozijn en kaneel en een salade van little gem met sinaasappel en oranjebloesemwater. Echt zo’n kookboek waarbij het water je uit de mond loopt tijdens het lezen. En ook deze tajine met runderstoofvlees was een succesnummer, de saus is wat aan de zoete kant maar combineert uitstekend met couscous dat wat vlak van smaak is. Je kunt dit gerecht zowel met lams- als rundvlees maken, ik koos dit keer voor het laatste.Wij aten er  salade met granaatappel en pecannoten bij.

In de Kookkaravaan staan naast recepten ook reisverhalen en prachtige foto’s. Een mooi stukje vakliteratuur ter voorbereiding op een (culinaire) trip naar Marrakech die dit jaar nog gepland staat. En hoe vaker ik dit boek opensla, hoe meer ik me daar op verheug!

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 20 minuten + minimaal 90 minuten stooftijd

  • 800 gr lamsschenkel of runderstoofvlees, in stukken gesneden
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • klein bosje bladpeterselie en koriander, samengebonden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl ras el hanout
  • 10 draadjes saffraan
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl gemalen peper uit de molen
  • 1 kaneelstokje

pruimensaus

  • 200 gr gewelde pruimen
  • 3 el honing
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 150 gr. blanke amandelen, geroosterd om te garneren

Als je geen tajine hebt is deze runderstoof ook prima te maken in een pan met dikke bodem.

Laat de tajine langzaam, maar wel goed heet worden. Als je op gas kookt, zet de tajine dan op een vlamverdeler, als de tajine te snel te heet wordt heb je de kans dat hij barst. Verhit de zonnebloemolie en bak daarin het vlees ongeveer 10 minuten rondom aan. Fruit de ui en de knoflook in het braadvocht tot ze glazig zijn. Doe de specerijen, het kaneelstokje en het bosje bladpeterselie en koriander erbij. Voeg warm water toe, totdat het vlees bijna onder staat. Laat het vlees met gesloten deksel in ongeveer anderhalf uur op laag vuur zachtjes gaar stoven.

Verwijder het kaneelstokje, haal het vlees uit de tajine en houd warm.
Doe de pruimen, het kaneelpoeder, het oranjebloesemwater en de honing bij het braadvocht en roer tot een zachte saus.
Leg het vlees terug en laat met de deksel op de tajine nog zachtjes 15 minuten meesudderen.

Strooi voor het serveren de goudbruin geroosterde amandelen over het gerecht en serveer met couscous of brood en een salade, bijvoorbeeld de salade met granaatappelpitjes en pecannoten.

Bron: de Kookkaravaan

 

Advertenties

4 thoughts on “Marokkaanse runderstoof met pruimen, honing en amandelen

  1. Pingback: Salade met granaatappel en pecannoten | Violet Kookt!

  2. Heerlijk recept! Aangezien ik nog Tutti Frutti in huis had, heb ik dat er door gedaan. Gegeten met de salade met granaatappel en pecannoten. Lekker!

    Like

  3. Pingback: Couscous met kip, gekarameliseerde ui en kikkererwten | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s