Inzending foodblogevent: Gevulde pastaschelpen

Inzending foodblogevent februari 2013
Pasta per la Mamma

pasta schelpen

Deze pasta is mijn inzending voor het foodblogevent *) van februari, gehost door Gereon van Gereon’s keuken thuis. Het thema is: “Wie komt er aan tafel, wat komt er op tafel en wat komt er ter tafel?” Een pittig thema maar ik hoefde niet lang na te denken.

Deze pasta maakte ik in februari voor mijn moeder na een dag skiën in ons kneuterige appartement in Oostenrijk. Door haar heb ik al op jonge leeftijd mijn liefde voor het koken ontdekt, al was dat niet doordat ik door haar geïnspireerd werd. Het was vroeger zo klaar als een klontje wat er dagelijks bij ons op tafel kwam: zondags biefstuk-friet met griesmeelpudding toe, op maandag pasta, dinsdag kip curry en zo kan ik alle dagen van de week afgaan 🙂

Mijn fantasie ging op de loop. Ik herinner me dat ik in de brugklas drukker was met het verzinnen van baksels en gerechten dan met mijn wiskunde-opgaven. De deal was snel gesloten; ik kookte voor de familie en moeders hielp mij met wiskunde. Iedereen moet doen waar hij goed in is en plezier aan beleeft. Een uitgangspunt dat ik in mijn werk ook vaak terug laat komen. Haar interesse voor lekker eten groeide en nu, vele jaren later, staan we vaak samen in de keuken. Ik bracht haar de liefde voor lekker eten bij, zij leerde mij dat samen koken ook iets toevoegt aan een gerecht. Zo’n 10 jaar later heeft mijn moeder zich ontpopt tot chef soep en taarten van de familie.

Met een rammelende maag en een gloeiend gezicht schuiven we na een dag op de piste aan tafel en smullen van deze goed gevulde pastaschelpen. We bespreken de tocht die we die dag op de lange latten hebben afgelegd en keuvelen over onze gezamenlijke passies: sporten, lekker eten en reizen. Hobby’s die zich overigens goed laten verenigen. We halen herinneringen op over de duo marathon die we in de herfst liepen, wisselen recepten en eetervaringen uit en proosten na een heerlijke week skiën op haar volgende reis; een fietsvakantie naar Kirgizië. Niet toevallig drinken we hier dan ook de wijn Gestolen Fiets bij. Een smaakvolle rode wijn uit de Portugese Dourovallei van de Nederlandse wijnboer Dick van der Nierpoort.

Ingrediënten
hoofdgerecht voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten + 15 minuten oventijd

  • 350 gr grote pastaschelpen
  • 800 gr verse spinazie
  • 220 gr zachte geitenkaas
  • 20 zongedroogde tomaten
  • 200 gr rauwe ham, bijvoorbeeld coburger ham
  • handje geroosterde pijnboompitjes
  • honing
  • Parmezaanse kaas
  • peper & zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verkruimel de geitenkaas, snijd de ham in snippers en snijd de zongedroogde tomaten fijn. Kook de pasta met een scheut olijfolie al dente volgens de beschrijving op de verpakking. Spoel de schelpen daarna af met koud water zodat ze niet doorgaren en leg ze een beetje uit elkaar zodat ze niet aan elkaar vastplakken.

Wok vervolgens de spinazie een paar minuutjes en laat het vocht er goed uitlopen. Meng de spinazie met de fijn gesneden geitenkaas, rauwe ham en zongedroogde tomaatjes. Vul vervolgens de pastaschelpen royaal met dit mengsel en leg ze in een ovenschaal. Bedruppel als laatste de schelpen met een beetje honing en garneer met geraspte Parmezaanse kaas en de pijnboompitjes.
Zet de ovenschaal zo’n 15 minuten in het midden van de oven.salade walnoten 1

Deze pasta is lekker met bijvoorbeeld deze veldsla salade met walnoten.

 

 

 

*) Voor wie het foodblogevent niet kent: elke maand worden Nederlandse foodbloggers uitgedaagd om een recept rondom een bepaald thema te maken en daarover te bloggen. Aan het einde van de maand zorgt de host voor een round-up waarin alle ingezonden recepten vermeld worden en geeft het stokje door aan een volgende foodblogger. In januari stuurde ik voor het thema “Creatief met kip” het recept van Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing van Ottolenghi in.

Advertenties

8 thoughts on “Inzending foodblogevent: Gevulde pastaschelpen

  1. Leuk om te lezen en wat een lekker recept. En wat leuk dat jullie samen zo sportief zijn.
    Een kwartiertje in de oven, is dat voor een knapperig laagje? Op de foto kan ik dat niet goed zien.
    Groetjes, Marleen (eten uit de volkstuin)

    Like

  2. Ha Marleen,

    Dank voor je leuke berichtje!

    De foto is inderdaad genomen voordat de pasta de oven in ging, als je hem nog even in de oven schuift smelt de kaas en wordt het inderdaad een beetje knapperig!
    Ik merk dat mijn foto’s stukken beter zijn met daglicht dan in de avond (heeft waarschijnlijk met mijn fotografiekunsten te maken…) vandaar deze foto 🙂

    Groetjes, Violet

    Like

  3. Oh vandaar dat ik het niet zag de foto! Ik fotografeer overdag. Een gerechtje dat ik leuk op de foto wil zetten, kook ik dan ’s ochtends en ’s avonds warm ik het weer op :-).

    Like

  4. Heey Violet! Via de verhalen van mijn moeder over de lekkere gerechten op de verjaardag van jouw moeder, kwam ik op je site terecht. Ik vind dit een heerlijk gerecht. Ik heb het nu een paar keer gemaakt, en iedereen wil achteraf het recept weten :-). Ik hoop dat je snel weer de energie vindt om nieuwe gerechten op je site te zetten. Groetjes Moniek

    Like

  5. Pingback: recepten die ik nog wil maken | Daniëllekookt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s