Citroensoufflé

citroensouffle

Wij vonden dit een toppertje: zoet, zuur, romig en luchtig! Je kunt de soufflébasis prima een aantal uren van tevoren maken. Op het moment dat je toe bent aan het toetje meng je het citroensap en de citroenschil met de soufflébasis en klop je de eiwitten stijf. Meng het geheel en laat de oven zijn werk doen. Het is altijd even spannend of de soufflé omhoog komt, ik heb deze soufflé nu 3 keer gemaakt en het is alle keren goed gegaan. Ik houd hem nauwlettend in de gaten vanaf het krukje voor m’n oven 🙂 Eerder maakte ik al deze boerenkwarksoufflé van Jonnie Boer, die ook erg lekker is. Nog een laatste tip; de citroenschil is vaak wat bitter, laat de rasp even kort wellen in een schaaltje met kokend water voordat je hem gaat gebruiken, dat haalt het bittere smaakje eraf. Succes!

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 20 minuten

  • 40 gr zachte boter
  • 100 gr fijne suiker
  • 150 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 15 gr bloem
  • 10 gr maïzena
  • sap en schil van 2 citroenen
  • poedersuiker voor het bestuiven

Vet de 4 souffléschaaltjes in met boter, ook de randen goed meenemen. Zet ze even in de koelkast en bestrijk dan met een tweede laagje boter. Strooi wat suiker in de schaaltjes tot de binnenkant geheel bedekt is met suiker. Giet het teveel aan suiker uit de schaaltjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Maak de soufflébasis door de melk en slagroom in een pannetje tot net onder het kookpunt te brengen. Haal de pan van het vuur. Klop de eidooiers met 50 gram suiker in een grote kom tot het dik en bleek is.

Zeef de bloem en maïzena boven dit mengsel en klop tot het een glad geheel is. Voeg nu het melk-roommengsel langzaam en al kloppend toe. Schenk het mengsel terug in de pan en roer ongeveer 5 minuten boven een laag vuurtje. Roer tot de massa glad en lobbig is, gebruik een garde als er klontjes ontstaan. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop in een grote, schone kom de eiwitten tot het mengsel stijf is en voeg geleidelijk 50 gram suiker toe, stop pas met kloppen als er een stevig, wit en glanzend mengsel ontstaan is.

Roer de citroenschil en -sap door de soufflébasis tot het volledige is ´opgenomen´ en klop er dan een derde van het eiwitmengsel doorheen om het mengsel luchtiger te maken. Spatel de rest van de eiwitten er snel met een metalen lepel door tot alles goed gemengd is.

Vul de schaaltjes tot de rand met het mengsel en tik er even mee op het aanrecht zodat de luchtbellen uit de schaaltjes kunnen. Zet de schaaltjes in het midden van de oven en bak ze in zo´n 15 minuten gaar, tot ze zo´n 3 cm omhoog zijn gekomen. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer direct.

Bron: Gordon Ramsey

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s