Ottolenghi’s salade van rode biet, sinaasappel en zwarte olijven

Salade van rode biet, sinaasappel en zwarte olijven
Zowel qua kleuren als qua smaken een échte Ottolenghi creatie, en deze salade past goed in de winter vond ik zelf. 
De zoete stevige bietjes, in combinatie met de sappige zoetzure sinaasappels, de zoute olijven en de knapperige rode ui zijn een mooie smaaksensatie! De zoutige gerimpelde zwarte olijven vind ik normaal gesproken te heftig maar in deze salade passen ze goed omdat de andere ingrediënten ook uitgesproken zijn. Ik weet niet of dit type olijf in de supermarkt te verkrijgen is, meestal liggen ze wel in één van de bakken bij ‘de Turk’ op de markt of in de winkel. Ottolenghi serveert deze salade met rijst als hoofdgerecht maar ik vond het ook een heel prima voor- of lunchgerecht. Eet smakelijk!

Ingrediënten
voor- of lunchgerecht voor 2 personen | bereidingstijd: 20 minuten met voorgekookte bieten

  • 400 gr rode bieten, zelf bereid of voorgekookt gekocht
  • 2 sinaasappels
  • 1 stronkje roodlof of witlof
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen
  • 40 g gerimpelde zwarte olijven, oa verkrijgbaar bij de Turk
  • evt. wat sla of bladpeterselie om te garneren
  • 3 el koolzaad- of olijfolie
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 2 el rodewijnazijn
  • zout en peper

Doe de bieten in een pan, overgiet ze met koud water en breng ze aan de kook. Laat de bieten in ongeveer een uur gaar worden. Dit is afhankelijk van de grootte dus houd het goed in de gaten! Als je met een mes in een bietje steekt, moet dat gemakkelijk gaan. Laat ze in het water afkoelen. Schep ze eruit en pel ze. Snijd de bieten doormidden en snijd elke helft in 1 cm dikke partjes.

Snijd met een scherp mes aan beide kanten een plak van de sinaasappels. Zet ze op een plank en snijd de schil er vanaf, volg daarbij de vorm van de sinaasappel. Snijd de sinaasappelpartjes tussende vliezen uit.

Snijd de roodlof in 1 cm dikke reepjes en haal de blaadjes los. Snijd de ui in heel dunne ringen.

Maak de dressing door de koolzaadolie met het oranjebloesemwater en de rodewijnazijn te mengen.

Verdeel de bietjes, sinaasappel, rode ui, olijven en roodlof over de borden en sprenkel de dressing er overheen.

Bron: Plenty van Ottolenghi


Salade van rode biet, sinaasappel en zwarte olijven 1

Advertenties

One thought on “Ottolenghi’s salade van rode biet, sinaasappel en zwarte olijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s