Het was D-Day op kantoor vandaag, wat betekent dat iedereen ‘in huis’ is en ik de avond daarvoor de keuken in duik om iets zoets te regelen voor mijn 40 geliefde HR collega’s. Deze blauwe bessen muffins van mijn grote vriend Ottolenghi vielen goed in de smaak! Ze zijn luchtig en niet te vet. Ik had ook double chocolate muffins gemaakt, even zo geslaagd. Dat recept zal ik later delen.
Wat research op internet leerde me dat je het beste muffin resultaat krijgt als je het beslag niet te lang husselt, je ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de vormpjes tot halverwege of 3/4e vult. Succes!
Ingrediënten
voor 12 stuks | bereidingstijd 25 minuten + 30 minuten oventijd
- 360 gram bloem
- 3 1/2 tl bakpoeder
- 1/3 tl zout
- 2 eieren
- 230 gr kristalsuiker
- 100 gr roomboter, gesmolten
- 240 ml melk
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 kleine granny smith-appel, ongeschild, in blokjes van 1 cm
- 200 gr blauwe bessen + wat extra voor de garnering
Kruimeldeeg:
- 100 gr bloem
- 33 gr kristalsuiker
- 66 gr roomboter
Verhit de oven voor tot 170 graden en zet papieren vormpjes in de holletjes van de muffinbakplaat.
Voor het kruimeldeeg: doe alle ingrediënten in een kom en meng alles met de vingertoppen tot het een gelijkmatig kruimelig deeg is. Er mogen geen klontjes boter meer inzitten.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout en zet opzij. Klop in een grote mengkom de eieren, suiker en gesmolten boter (die niet te heet mag zijn) door elkaar. Roer de melk en citroenschil erdoor en schep er rustig de appel en blauwe bessen door.
Voeg het bloemmengsel aan de natte ingrediënten toe en spatel alles rustig door elkaar tot het net is vermengd. Het beslag moet ongelijkmatig en klonterig zijn.
Vul de muffinvormpjes tot iets onder de rand met het beslag. Strooi er wat kruimeldeeg bovenop en garneer tot slot met wat blauwe bessen. Bak de muffins in ongeveer 30 minuten gaar in het midden van de oven, tot een in het midden gestoken satéprikker er droog uitkomt. Haal de nog warme muffins uit de vorm en laat ze afkoelen.
Bron: Het Kookboek van Ottolenghi
Wat een heerlijke muffin is dit, Violet. Meestal houd ik meer van cakes en muffins met chocolade en noten i.p.v. fruit, maar deze was erg goed bevallen. Het is helemaal zoals je zegt.. luchtig en niet vettig. Een tip: ik heb het kruimeldeeg met de grove kant van de rasp erop geraspt.
LikeLike