Ik maak deze Italiaanse koekjes vaak voor bij de koffie na een etenje. Ze doen het altijd goed. Als ik voor m’n eigen fun zo’n gezellige weckpot met cantuccini’s maak dan is die na een avond bankhangen leeg. Ik koop ze ook wel eens in de supermarkt maar het voordeel van deze homemade versie is dat ze knapperig zijn maar niet zo knetterhard als de cantuccini’s uit de supermarkt. Lekker bij een kop koffie of een dessertwijntje, maar dat wist je waarschijnlijk al wel. Ben je meer van de witte chocolade? Probeer dan deze ook eens: cantuccini’s met witte chocolade en pecannoten.
Ingrediënten
voor +/- 30 koekjes | bereidingstijd: 20 minuten, 15 minuten wachttijd + 30 minuten oventijd
- 1 ei
- 125 gr bloem
- 50 gr roomboter
- 125 gr poedersuiker
- 1 tl bakpoeder
- 50 gr hazelnoten
- 50 gr blanke amandelen
- 50 gr pure chocolade, grof gehakt
- snufje zout
Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Rooster de hele hazelnoten even kort in een koekenpan. Hak ze daarna grof, evenals de amandelen. De amandelen hoef je niet te roosteren.
Meng de bloem, het ei, de boter, de suiker, het bakpoeder en het zout tot een stevig deeg. Kneed hier de noten en de stukjes chocolade doorheen. Laat dit deeg in plasticfolie in de koelkast een kwartier rusten. Vorm er vervolgens lange ‘worsten’ van en druk ze een beetje plat.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze zo’n 20 tot 25 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat het zo’n 15 minuten afkoelen. Verlaag ondertussen de temperatuur van de oven naar 160 graden.
Snijd de cantuccini’s in schuine stukjes. Leg de koekjes weer op de bakplaat en bak ze nog 5 tot 10 minuten in de oven.
Pingback: Suggesties voor het paasdiner | Violet Kookt!
Pingback: Cantuccini’s | Violet Kookt!
Hi Violet, toprecept, heb deze afgelopen week gemaakt. Ik heb een klein beetje meer bloem gebruikt, en ook minder suiker (ca. ratio 140/100). Ook zo was het goed gelukt en knapperig.
LikeLike